İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter hesabından paylaştığı video ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

ve başkan yardımcılarının "CHP'li belediyeleri soruşturmak için İçişleri Bakanlığı'nda özel birim kuruldu" şeklindeki iddialarına yanıt verdi. 

"MEVZUATSIZ HİÇBİR BİRİM KURULAMAZ"

Soylu paylaşımında "Birkaç zamandır Cumhuriyet

Halk Partisinin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve yardımcıları bir takım iddiaları dile getiriyorlar. İddialarına göre İçişleri Bakanlığı bünyesinde sadece Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin açıklarını aramak için özel birim kurulmuş. Güya bu sözde birime talimat verilmiş, hatta açık bulamayanlar için ceza ile tehdit edilmiş. İçişleri Bakanlığında, rastgele, kanunsuz, mevzuatsız hiç bir birim kurulamaz. Hiçbir devlet memuruna da kanunsuz, gelişi güzel ceza verilemez. İddianın sahibi belki bilmez ama bu ülkede idari hukuku diye yani idari hukuku anlamında bir disiplin vardır. Buna ait mahkemeler ve bir hukuk vardır. Vatandaşlarımız bu tip kurumlarda veya belediyelerde, yerel yönetimlerde gördüğü bir takım kanun dışılıkları hem valiliklere, hem kaymakamlıklara hem İçişleri Bakanlığına, örneğin CİMER'e, ve her türlü noktaya ve hatta cumhuriyet başsavcılıklarına şikayette bulunabilirler. Bu vatandaşımızın en tabii hakkıdır. Valilik ve cumhuriyet başsavcılığı ve ilgili kurumlar bu şikayetler doğrultusunda İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma onayı isterler. İçişleri Bakanı uygun görmesi halinde önce araştırma ve ön inceleme yapar. Sonrasında soruşturma izni verir ve dosya savcılığa intikal ettirilir" ifadelerini kullandı.

ÖN İNCELEME ONAY VERİLERİ

Belediyelere ait araştırma ve ön inceleme onay sayıları hakkında da bilgi veren Soylu, "Son yerel seçimlerden yani 31 Mart 2019 tarihinden 8 Ağustos 2022 tarihine kadar, araştırma ve ön inceleme onay sayıları sayısı toplam 2 bin 428. 

Araştırmave ön inceleme onayları içinde yüzde 34'ü, AK Partili belediyelere. Yüzde 41'i CHP'li belediyelere, yüzde 10'u MHP'li belediyelere, yüzde 5,9'u da HDP'li belediyelere aittir. Bunun bir aşama sonrasında da verilen araştırma onayları çerçevesinde soruşturma izinlerinin sayısı ve dağılımı toplam 583. Yüzde 33,3 AK Parti, yüzde 35'i CHP, yüzde 11'i MHP, yüzde 14'ü HDP şeklinde bir dağılım söz konusudur. Soruşturma izni verilmemesi kararlarını da paylaşmak isterim. Yüzde 36,7 AK Parti, yüzde 43,4 CHP, yüzde 9,15 MHP, yüzde 3,4 

İYİ Parti, yüzde 3,9 HDP şeklinde bir dağılım mevcuttur. Resmi verilerden de açıkça görüldüğü gibi kimseye bir ayrımcılık yapılması söz konusu değildir. Vatandaş şikayet etmiş, Müracatını ortaya koymuş ve devlette gereğini hiç kimseyi ayırt etmeden yerine getirmiş" dedi.