Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasat zamanı mısır üreticileriyle buluştu. CHP'li Barut'a derdini anlatıp feryat eden mısır üreticileri, mısırda hala taban fiyatın açıklanmamasına ve ithalat adımlarına sert tepki gösterdi. "Hasat sevinci yaşamıyor, büyük tasa çekiyoruz" diyen çiftçiler için harekete geçilmesini talep eden Barut, mısırda taban fiyatın en az 7 lira olarak açıklanmasını istedi. 

 
"SENEYE EKEN OLMAZ"
 
Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Sirkenli Köyü'nde hasada hazırlanan mısır üreticisi köylülerle bir araya gelen Ayhan Barut, çiftçilerin sorunlarına ve taleplerine kulak verdi, önerilerini paylaştı. CHP'li Ayhan Barut'a özellikle artan üretim maliyetleriyle ilgili dert yanan mısır üreticisi Fikri Köylü, "Hasat sevinci yaşamıyoruz, çok büyük tasa çekiyoruz. Alnımızın teri kurumadı hala. Bundan 1 ay önce mısır fiyatı 7 lira olan mısırın fiyatı sürekli düşüyor, şu an 5-5.5 lira civarında. Geçen sene 2 bin lira olan gübreyi bu sene 13-14 bin liraya aldık. Çiftçi borç harç geçiniyor, durumu iyi olan yok. Mısıra iyi bir fiyat verilmezse, en az 7 lira olmazsa seneye bunu eken olmaz" diye konuştu. Aynı köydeki çiftçilerden Remzi Kekilli ve Hüseyin Köylü de, üretim maliyetlerinin düşürülmesini ve mısır üreticilerinin sesinin duyulmasını istedi. 
 
"YİNE İTHALAT YOLUNU SEÇTİLER"
 
Çukurova'da hasadın başladığını ama çiftçinin hasat sevinci yaşayamadığını aktaran Ayhan Barut, "Mısır hasadı başladı ama taban fiyatı bekleyen çiftçimiz maalesef Ukrayna'dan gelen 110 bin tonluk ithalatla sarsıldı. İthalat sevdalısı AKP iktidarı, diğer tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi maalesef kendi üreticilerimize ürettirmek yerine yine ithalat yolunu tercih etti" şeklinde konuştu. 
 
"EN AZ 7 LİRA OLMALI"
 
Türkiye'de yıllık 9 milyon ton civarında mısır tüketimi olduğunu ifade eden Ayhan Barut, üretimin ise 6.5 milyon ton civarında olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:
 
"Aradaki farkı her yıl ithalatla karşılıyoruz. Oysa buna gerek yok. Bunu üretecek potansiyelimiz ve birikimimiz var. Ama maalesef iktidar çiftçiyi desteklemediği, maliyetler 4-5 kat arttığı için çiftçi üretemez hale geldi. Bu sene 1 kilogram mısırın maliyeti yaklaşık 5-5.5 liradır. Yaklaşık ay önce bir kilogram mısırın fiyatı 7 liradan giderken şu an maliyetin altına düştü. İktidar ve Toprak Mahsülleri Ofisi'nden bir kilogram mısıra en az 7 lira ve üzerinde fiyat verilmesini bekliyor çiftçimiz. İthalat önlensin, ithalata verilecek para çiftçimize gitsin. Çiftçiye ve tarıma destek verilsin."