Yargıtay'dan maske cezası içtihadı geldi. Buna göre polis, jandarma veya bekçiler, maske cezası kesemeyecek, sadece uyarıda bulunacak, yaptırımı valilikle uygulayacak.
Yargıtay bunun yanısıra maske kullanımı yaptırımının Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda olmadığı gerekçesiyle 900 TL ceza verilemeyeceğine de hükmetti.
Yargıtay kararı cezanın Kabahatler Kanunu kapsamında en fazla 392 TL olabileceği yönünde karar verdi.
BOLU’DA NELER YAŞANDI, KESİLEN CEZALARI AKIBETİ...
Bolu’da da maske takmadığı için Elif Nihan İşler'e bekçiler 392 lira idari para cezası kesti. İşler, karara itiraz edince Sulh Ceza Hakimliği kadını haklı bulup cezayı kaldırınca Adalet Bakanlığı kanun yararına bozma istemiyle kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 19. Ceza Dairesi de Türkiye'de 82 milyonu ilgilendiren önemli karara imza attı.
Yargıtay, polisin maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceğini, polisin maske takmayan kişiyi belirleyip bunu tutanakla imza altına alarak il valiliğine göndermesi gerektiğini, cezai işlemin valilik makamınca tesis edilebileceğinin altını çizdi. Kanunla verilen karar alma yetkisinin bir başkası tarafından kullanılamayacağı gibi başkasına devir de edilemeyeceği bildirildi. Emire aykırı davranış nedeniyle Elif Nihan İşler hakkında tutanak tutulup Valiliğe gönderilmesi gerekirken, bekçilerin doğrudan 392 lira cezai işlem tesis etmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu kaydedildi.
AV. VELİ KÜÇÜK KARARI YORUMLADI
Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük, Pandemi boyunca maske kullanmanın bir sağlık ve vatandaşlık görevi olduğunu belirterek, İlgili Yargıtay kararının geriye dönük etkileşimini anlattı.
Baro Başkanı, kesilen cezalara vatandaş itirazının gerçekleşmiş olması halinde emsal teşkil edeceğini vurguladı.
Ayrıca itirazda bulunmayıp ödeme yapanların da bu haktan yararlanabileceğine işaret etti.