Adana Askeri Hastane İçin Çağrı

YEREL - 07-08-2026 10:27

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Adana Şube Yönetim Kurulu, Bağlar mevkiinde, günümüzde “Hastaneler Bölgesi” olarak bilinen alanda bulunan Adana Askeri Hastanesi ve arazisinin özelleştirilmesi ya da amaç dışı kullanılması girişimlerine karşı çıktı.

Askeri Hastane’nin “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne resmi başvuru yaptıklarını bildiren Mimarlar Odası Adana Şubesi, mülkiyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait olan, ancak Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilerek kamu hizmetinde kullanılan yapının kamu yararı doğrultusunda korunması gerektiğini vurguladı.

Adana Askeri Hastanesi’nin yalnızca bir hastane yapısı olmadığını belirten Yönetim Kurulu, yapının Cumhuriyet’in erken dönem sağlık yatırımlarının Adana’daki önemli temsilcilerinden biri olduğunu söyledi. Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Canan Aksu, “Mimari özellikleri, şehircilik tarihindeki yeri, sağlık tarihine katkısı ve toplumsal bellekteki karşılığıyla bu yapı, Adana’nın ortak kültürel mirasıdır. Özelleştirilmesine veya özgün amacı dışında kullanılmasına izin verilmemelidir” dedi.

“1940’TAN BUGÜNE UZANAN BİR KENT BELGESİDİR”

Hastanenin, Hermann Jansen’in 1940 tarihli Adana İmar Planı’nda Askeri Hastane olarak öngörülen alanda inşa edildiğine dikkat çeken, yapının 18 Aralık 1940’ta tamamlandığını belirten, yapının simetrik yerleşimi, U plan şeması, kolonlu giriş revakı, yalın cephe düzeni, betonarme taşıyıcı sistemi ve yatay kütle kompozisyonuyla 1940’lı yılların kamu mimarisinin özelliklerini taşıdığını ifade eden Aksu, “Bu yapı, Cumhuriyet dönemi planlama ve mimarlık anlayışının günümüze ulaşmış somut belgelerinden biridir” diye konuştu.

Aksu, yaklaşık 85 yıl boyunca Güney Anadolu’nun önemli askeri sağlık merkezlerinden biri olarak hizmet veren hastanenin, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında yaralı personelin tedavi ve sevk süreçlerinde de önemli görev üstlendiğini kaydetti. 

Günün Diğer Haberleri