Adanalılar her gün içiyor! 1 bardağı yetiyor bağırsakları motor gibi çalıştırıyor

Adana ve Mersin bölgesindeki sıkça tüketilen *şalgam suyu* her gün yeni bir faydasıyla tıp dünyasını şaşırtmaya devam ediyor

YAŞAM - 30-04-2024 15:36

Şalgam suyu, mor rengi ile görüntüsü itibariyle en sevilen içeceklerden biridir. Başta Adana olmak üzere Mersin, Hatay ve Gaziantep gibi yörelerde sıklıkla tüketilir. Geleneksel içeceklerden şalgam, genellikle çiğ köftenin yanında içiliyor. Pancar ve siyah havuç ile ile yapılan şalgam suyu, çoğunlukla ferahlatıcı bir tat profili ortaya koyuyor.

Bu ferahlatıcı tadın arkasında ise sindirimi düzene sokan, bağırsakları motor gibi çalıştıran probiyotikler bulunuyor. Bu probiyotikler, kebap, lahmacun ve ağır yemeklerin sindirilmesinde önemli rol oynuyor.

 

 

{#news-11923}

 

Özellikle Adanalılar tarafından yaz kış tüketilen şalgam suyu, sadece bağırsaklar üzerinde değil genel sağlığa da olumlu yönde katkılar sağlıyor. Raporlar incelendiğinde en az bağırsak rahatsızlıklarının bu bölgede olduğu ortaya çıkıyor. Peki evde şalgam suyu nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir. İşte mor rengiyle gözleri mest eden tadı ile damaklarda eşsiz bir lezzet deneyimi yaşatan şalgam yapımının incelikleri ve faydaları:

GELENEKSEL LEZZET ŞALGAM SUYUNUN YAPIMI

Şalgam Suyu (Ev Yapımı) Tarifi İçin Malzemeler

1 adet büyük boy şalgam (irice bir yeşil elma boyutunda)
1 adet büyük boy pancar (rengi ve işin püf noktası)
1 kilogram siyah havuç
1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
2 servis kaşığı salamuralık tuz
Yarım ekmek
30x 30 cm. boyutunda temiz tülbent bez
1 adet 10 litrelik pet kavanoz

Şalgam, pancar ve havuçların dış kabuğu tıraşlanır.
Şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4’e bölünür.
Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak, uçlarından düğüm atılır.
Tüm malzeme, tuz hariç bidona doldurulur.
Tuz bir miktar suyla iyice eritilir ve bidona aktarılır.
Bidon ağzına kadar suyla doldurulur. Ağzı sıkıca kapatılır.
15 gün bidon kapağı ASLA açılmayacak. Serin bir balkon köşesinde muhafaza ediniz.
15 gün sonunda kesinlikle maya görevi gören tülbenti, petin içinden çıkarmanız gerekiyor.
Şişelere doldurarak şalgam suyunu soğutarak içme zamanı. Ayrıca buzdolabınızda uzun süre saklayabilirsiniz. İçindeki sebzelerin tadına doyum olmaz :))

KİLO VERMEYİ DESTEKLİYOR

Memorial.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Kilo verme sürecinde olan kişiler için şalgamı destekleyici bir besin olarak tercih edilir. Yüksek miktarda lif içeriği ve kalorisinin düşük olmasından kaynaklı olarak kilo kaybına destek olur. Diyet lifleri, uzun süreler tok kalınmasını sağlayarak, yeme dürtüsünün kontrolünü sağlar. Böylelikle şalgam tüketimi günlük kalori alımını azaltarak, kilo vermeye yardımcı olur.

Derleme: Objektifa.com
 

Günün Diğer Haberleri