Araştırma: CHP, Sol Tabanın Konfor Alanı

SİYASET - 10-08-2026 09:35

Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, " Türkiye’de bir yüzde 40 sadece iktidarı dinliyor. Başka bir yüzde 40 da sadece muhalefeti dinliyor. Bu iki yüzde 40 kendi dünyasına kapanmış durumda. Aradaki yüzde 20’yi ikna eden kazanıyor" dedi.

Yeni Parti lideri Özgür Özel'in dokunulmazlığının kaldırılarak tutuklanmasının seçmende nasıl bir etki yaratacağına ilişkin Aksoy, "Bunun sonucunu hafife almamak gerek. Umarım ki böyle bir şey yaşanmaz. Fakat yaşanması halinde düşünüldüğünden daha fazla etki yaratabilir. Öfkeyi artıracaktır, seçmen daha büyük bir hınçla iktidar değişikliği için çaba sarf edecektir" yorumunu yaptı. 

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in sorularını yanıtlayan Aksoy Araştırma Başkanı Aksoy, Yeni Parti'nin kuruluşunun siyasetteki dengeleri nasıl değiştirdiğine yönelik, "İki açıdan değişiklik yarattı. Şu ana kadar yapılan ölçümlere göre bir, muhalefetin içerisinde sınırlı bir bölünme oluşturdu. Çok sınırlı bir kısım CHP’de kaldı, çoğu Yeni Parti’ye geçti. İki, hükümet tarafında büyük bir kopuş şu an için yok. Ama en önemli sonuç, seçmen kendi mahallesinde daha kararlı bir seçmene dönüştü. Yani muhalefetin 2023 öncesinde tutmayı başardığı ama sona doğru tamamını tutamadığı yüzde 60’lık muhalefet bloku bugün çok daha kararlı bir biçimde karşımızda" dedi. 

Yeni Parti'ye yönelik ilginin kalıcı olup olmayacağına yönelik bir "garanti" olmadığını kaydeden Aksoy, "Muhalif tabanda seçmen daha dinamik ve kararlı. Öte yandan siyasete yargı kararıyla müdahalenin ardından CHP’den ayrılmak, güçlü bir yeni parti kurmak son derece onurlu ve saygın bir tutum. Ama CHP seçmeninde, başta kurucu lidere olmak üzere, cumhuriyet ve cumhuriyet değerleriyle özdeşleşmesinden kaynaklı çok güçlü bir aidiyet ve bağlılık söz konusu. CHP’den ayrıldığınızda büyük bir konfor alanından da çıkmış oluyorsunuz" dedi. 

"Yeni kuşakta güçlü bir aidiyet yok"

"Muhafazakâr tabanda anlamlı bir sosyolojik dönüşüm gerçekleşiyor. Özellikle 45 yaş altı muhafazakârlarda koşar adım merkeze doğru gelme durumuyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullanan Aksoy, "Bu kuşaklarda eskisi gibi ideolojilere dair güçlü bir aidiyet yok. Çalıştıkları şirketlere, hatta ailelerine dair de eskisi kadar güçlü bir aidiyete sahip değiller"ifadelerini kullandı. 

Aksoy, "Siyaset artık önümüzdeki yıllarda daha dinamik olacak. Oy geçişleriyle daha hızlı karşılaşacağız. Yeni kuşakta eski ezberlerin önemli bir kısmı geride kaldı" diye konuştu. 

"Özel'in tutuklanması öfkeyi artırır"

"Özel’in dokunulmazlığı kalkar, yargılanır ve tutuklanırsa toplumsal olarak nasıl bir kırılma olur?" sorusunu yanıtlayan Aksoy, şunları söyledi:

"Bunun sonucunu hafife almamak gerek. Umarım ki böyle bir şey yaşanmaz. Fakat yaşanması halinde düşünüldüğünden daha fazla etki yaratabilir. Öfkeyi artıracaktır, seçmen daha büyük bir hınçla iktidar değişikliği için çaba sarf edecektir. Fakat uzun vadede liderlerin etkisini yok sayan bir okuma bizi yanlışa götürür. Çünkü insanın olduğu her yerde insanı harekete geçirebilmek için duygusunu harekete geçirebilmeniz gerekiyor. Duyguları ise idareciler değil, liderler harekete geçirir. O nedenle ki Sayın Özel’in tutuklanması geldiğimiz yer itibariyle en az onu ilgilendiren bir konu artık. Özel’in özgür biçimde siyasi mücadeleye devam edebilmesi Türkiye demokrasisinin konusudur."

Günün Diğer Haberleri