Adana Tabip Odası ve Adana Ahbap işbirliği ile “Gençlerde Doğru Beslenme ve Obezite” semineri gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ve Diyetisyen Hande Kurtbeyoğlu katıldı.

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan ve AHBAP Adana İnsanlık Kurulu üyelerinin katıldığı seminer’de ‘sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi’ masaya yatırıldı.

UZM. DR. MENTEŞ, “BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİCİSİ OLMALIYIZ”

‘Bilinçli Gıda Tüketimi ve Obezite’ konu başlığı ile katılımcılara slayt sunum yaparak bilgi veren Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Bilinçli gıda tüketicisi olmamız için öncelikle güvenilir gıdaları tanımalı ve bu gıdalardan günlük diyetimizde yeterli ve dengeli bir şekilde almalıyız. Çünkü gıda; insanların varlığını sürdürebilmesi, büyümesi, çoğalması için gerekli olan besin öğelerinin kaynağını oluşturan her türlü yiyecek ve içecektir. Bu yüzden besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz ve bozulmamış besinleri almamız gerekir.” 

Gıda kirliliğine yol açan ve gıda güvenliğini bozan etmenlerdende söz eden Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kirlenmelere örnek vererek, türüne göre gıda saklama koşullarının önemine değinerek “Gıda ambalajları açık olmamalı, çiğ veya pişmiş olmasına, dondurulmuş gıda olup olmamasına, ortamın nemi ve sıcaklığına mutlaka dikkat edilmelidir. Satın aldığımız besinleri hemen kullanmayacaksak uygun sıcaklıkta depolamalıyız. Buzdolabınızın uygun sıcaklıkta (0-4 derece) olduğunu sık sık kontrol ediniz ve buzdolabınızın kapağını gereğinden uzun açık tutmayınız” dedi.

DYT. KURTBEYOĞLU, “VÜCUDUMUZ BİZDEN İZİN ALMAKSIZIN YAŞLANIR”

‘Gençlerde Doğru Beslenme ve Obezite’ konu başlığıyla bilgi aktaran Diyetisyen Hande Kurtbeyoğlu, obezitenin harcanandan fazla enerji alımına bağlı olarak gelişen, enerji dengesizliği sonucu oluşan bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Dyt. Kurtbeyoğlu, “Vücut yağ dokusu ağırlığının erkeklerde yüzde 19’un, kadınlarda yüzde 22’nin üzerinde olmaması, vücut yağ dokusu artışı ile karakterizedir.  Şişmanlık kardiyovasküler hastalıklar, bazı kanserler, diabet, mortalite ve morbidite riski taşırken, birçok kronik hastalığı şiddetlendirir, hipertansiyon, osteoartrit, safra taşları, dislipidemi, sindirim, solunum ve kas-iskelet sistemi problemlerine yol açabilir. Ayrıca fiziksel sorunların yanı sıra psikolojik ve psikososyal etkilere de sebep olabilir, yaşam süresi ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Gençlerde internet bağımlılığı obeziteye yol açmaktadır. Unutulmamalıdır ki vücudumuz bizden izin almaksızın yaşlanır. Ruhumuz ise biz izin vermedikçe yaşlanmaz.” diye konuştu.