Sahte ilaç skandalı.. CHP’li Bulut: Bakan Koca doğru söylemiyor

Sahte olduğu raporlarla kanıtlanan bir kanser ilacı, hastalara verilmeye devam edildi. DSÖ’nün uyarısından 3,5 ay sonra bir yurttaşın ilacın sahte olduğuna dair başvurduğunu belirten CHP’li Bulut, “Bakan Koca doğru söylemiyor” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yurtdışından getirilen ve lösemi hastalarının tedavisinde kullanılan, “Iclusig” adlı ilacın sahte olduğu belgelendi. İlacın direnç artırıcı etken madde yerine ağrı kesici içerdiği raporlarla saptandı.
 
Türkiye’de ilacın sahte olduğu, Kasım 2018’de bir firma tarafından SGK yetkililerine bildirildi. Firma, girişiminden sonuç alamayınca 14 Aralık 2018 tarihinde konuyla ilgili SGK'ye resmi başvuru yaptı. Başvuru üzerine SGK, firmaya ilaçların analizinin yapılacağını belirterek, “İlaçları karantinaya aldık” yanıtını gönderdi.
 
DSÖ UYARMIŞTI
 
Türkiye'de faaliyette olan bir ilaç firması, sahte olduğu belirtilen ilaçlardan altı kutuyu İsviçre merkezli bir ilaç firmasına sattı. İsviçre’deki firma ise satın aldığı altı kutunun birini Arjantin’deki bir başka firmaya sattı. İsviçre İlaç Denetleme Kurumu (SWISSMEDIC), ilaç hakkındaki şikâyetlerin ardından analiz yapmak için ilaçlara el koydu. SWISSMEDIC, 10 Ocak 2019 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nı ve Dünya Sağlık Örgütü’nü ilacın sahte olduğu yönünde bilgilendirdi. 31 Ocak 2019'da Dünya Sağlık Örgütü de tüm üye ülkelere ürün hakkında “acil global uyarı” yayımladı.
 
Türkiye’de ise Şubat 2019’da İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı Analiz ve Kontrol Laboratuvarı, ilaçların sahte olmadığı yönünde rapor hazırladı. SGK müfettişleri, ilaçların soruşturması bitene kadar hastalara dağıtımının devamını istedi.
 
SAHTE OLDUĞU BİLİNİYOR
 
Tüm bunlar yaşanırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 10 Ocak 2023’te yaptığı bir açıklamada, “İlacın hiçbir şekilde hastalarımızda kullanılması da söz konusu olmamıştır” dedi. CHP’li Burhanettin Bulut ise Koca’nın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları anlattı:
 
“Adana’da lösemi hastası bir hemşerimiz Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘acil global uyarı’sından yaklaşık üç buçuk ay sonra kullandığı Iclusig adlı ilacın sahte olduğu gerekçesiyle hastaneye başvuruyor. Aslında ilacın sahte olduğu aylar öncesinden biliniyor. Ortada büyük bir sağlık skandalı var. Bu süreçte sahte ilacı ülkemize sokan, ilaca sahte değil raporu veren, ilaç hakkındaki uyarıları dikkate almayan, insan sağlığıyla oynayan herkes yargı önünde hesap vermelidir.”
 
TBMM GÜNDEMİNDE
 
Konuyu TBMM gündemine de taşıyan Bulut’un, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sorduğu sorulardan bazıları şunlar oldu:
 
•İlaç Denetim Dairesi Başkanlığı Analiz ve Kontrol Laboratuvarı’nın 11 Şubat 2019’da “İlaçlar sahte değil” raporu verdiği iddiası doğru mudur?
 
•İlacın sahte olmadığı yönünde raporları verenler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Sonuçları ne olmuştur?
 
•Söz konusu sahte ilaçlar kaç hastaya verilmiştir? Bu hastaların sağlık durumuna ilişkin herhangi bir takip yapılmış mıdır?