CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, enflasyon karşısında alım gücünü yitiren, maaşı kuşa dönen vatandaşın çareyi borçlanmakta bulduğunu belirtti. Fahiş zamlar sonrası geliri giderine yetmeyen, enflasyon nedeniyle gelecekte yapmayı planladığı harcamaları da fiyat artışlarından korunmak için erkene çeken vatandaşların, zorunlu harcama ve borç ödemelerini yapabilmek için sürekli bankaların kapısını çaldığını kaydetti.

VATANDAŞ BANKALARA ÇALIŞIYOR

Vatandaşların bankalara olan borcunda 23- 30 Eylül haftasında 17,5 milyar liralık artış olduğuna dikkat çeken Bulut, son 5 ayda vatandaşların bankalara olan borçlarında 243 milyar liralık artış yaşandığını bildirdi. Bulut, “Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredikartı) borcu (takiptekiler de dahil) 30 Eylül itibariyle 1 trilyon 355 milyar liraya yükseldi. Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 355 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 7 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 10,7 milyar liralık artış yaşandı” dedi.

BORÇ: 1 TRİLYON 415 MİLYAR TL

Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunduğunu belirten Bulut, vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcunun 1 trilyon 415 milyar lira düzeyinde seyrettiğini kaydetti.

VATANDAŞ BANKALARA ÇALIŞIYOR

Geliri giderine yetmeyen vatandaşın bankalara çalıştığını söyleyen Bulut, “Ekonomik kriz ortamında, her gün zamlanan ürünler karşısında, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamayan vatandaş ayın sonunu getiremiyor. Bankalara karına kar katarken, vatandaş sürekli borç ödüyor” dedi.