Doğal Afet Kodu ile girilen reçetelerde SGK’nın eşdeğer ilaç uygulamaları nedeniyle ilaç fiyat farkları çıktığını ifade eden Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Depremzedelerin katılım payı ve muayene ücretinin yanında ilaç fiyat farklarının da SGK tarafından karşılanması gerekmektedir. Bu konu acil çözülmelidir” dedi.

AFETZEDELER ECZANELERDE HİÇBİR ÜCRET ÖDEMEMELİDİR

Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan ADEO Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden dolayı Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye illerinde ikametgâhı kayıtlı vatandaşlarımızın kronik hastalık raporunun bulunması ve son 3 ay içerisinde raporla temin etmiş olmaları halinde bu ilaçlarını bir sefere mahsus olmak üzere SGK Medula Eczane Provizyon Sistemi’ne girilerek alabilmektedirler. Ayrıca hekim tarafından düzenlenen reçete ile raporlu/raporsuz olarak Doğal Afet Kodu ile işlem yapılarak katılım payı ve muayene katılım payı ödemelerinden muaf olacağı bildirilmiştir. Ancak Doğal Afet Kodu ile girilen reçetelerde SGK’nın eşdeğer ilaç uygulamaları nedeniyle ilaç fiyat farkları çıkmaktadır. Katılım payı ve muayene ücretinin yanında ilaç fiyat farklarının da SGK tarafından karşılanması gerekmektedir.”

SGK GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIDIR

Deprem bölgelerinde çalışabilecek az hasarlı eczanelerin hayata geçmek istediğini, geçici yerlerde de çalışma imkanları olduğunu söyleyen Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Depremzedelerin SGK üzerinden ilaç alım işlemlerinde parasal işlemlerin olmaması, ilaç fiyat farklarının alınmaması gerekmektedir. Varını yoğunu, birikimlerini kaybeden afetzedelerin eczanelerde herhangi bir ücret ödemeden (muayene ücreti, katılım payı, ilaç fiyat farkı) ilaç hizmetini almaları gerekmektedir. 6 Şubat’tan bu yana dile getirilen bu konu halen çözülebilmiş değildir. Deprem bölgelerinde yaşamın normalleşmesi için eczaneler açılmalı, depremzedelerin hiçbir bedel ödemeden ihtiyaç duyduğu ilaca rahat ulaşması sağlanmalıdır. Biz eczacılar deprezelerimize yardımcı olmak için azami çaba harcıyoruz ancak ilaç fiyat farkı yüzünden depremzedelerin tepkilerine maruz kalıyoruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz, afetzedelerin ilaç farkı ödememesi için gerekli tedbirleri bir an önce alınız.” diye konuşan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, afetlerin tekrar yaşanmaması arzusunda bulunarak yaşamını yitiren tüm depremzedelere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.