Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilerin kartlarına yatırılmaya başlanan mazot gübre desteği ödemelerinde banka komisyonu kesilmesine sert tepki göstererek iktidarı önlem almaya çağırdı.

Tarıma ve çiftçilere yapılan desteklerin çok yetersiz olduğuna vurgu yapan Barut, "Tarıma ve üreticiye yeterli destek verilmezken, tarımda sorunlar çığ gibi büyürken şimdi bir de çiftçilerimizin kartlarına yatırılan mazot ve gübre desteğinden banka komisyonu kesilmesi kabul edilemez. Bakanlığı önlem almaya, bu uygulamanın son bulması için gerekli girişimde bulunmaya çağırıyoruz" dedi. 

"OLAN YİNE ÇİFTÇİYE OLDU"

Çiftçinin yaşadığı sorunlara ve tarımdaki problemlere seyirci kalan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın feryatlara kulak tıkadığını belirten Ayhan Barut, "Allah kitap aşkına açın gözlerinizi, verin kulağınızı da kangrene dönen sorunlara çare bulun! Bakanlığın çiftçilerin hesabına para yatırarak değil kartla ödemeye başladığı mazot gübre desteğinde, olan yine çiftçiye oldu. Zaten uygulama yetersiz, destek az, bir de kesinti belası çıktı ortaya. Mazot gübre desteği ayni olarak kartla ödenmeye başlanırken, desteklerden komisyon kesiliyor. Yani bu uygulama çiftçiye pahalıya mal oldu" diye konuştu. 

"ÇÖZÜM BULUNSUN"

Tarımdaki yetersiz desteklerin üreticileri çok zora soktuğunu ve Türkiye'nin gıda egemenliğinin tehlikeye girdiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Bu sorunlara çözüm bulunmasını isterken, tarıma ve üreticiye çare bulunmasını beklerken şimdi yine bir sorun daha yaşanıyor. Mazot gübre desteğinin karta yükleme işi, eski sistemle kıyaslandığında çiftçiye kar değil zarar getiriyor. Çİftçilerin desteklerinin yatırıldığı banka kartlarını kullanan çiftçi mecburen alışveriş yaptığı yerde kartını pos cihazından geçirmek zorunda kalacak. Bankalar kartla yapılan alışverişlerde ilaç-gübre bayisinden komisyon aldığı için işyerleri de bu komisyonu çiftçinin gübre desteğinden kesmek zorunda kalıyor. Olan gariban çiftçinin üç kuruş yatan desteğinden kesinti yapılan çiftçiye oluyor. Bu can yakıcı konuda çözüm bulunmalıdır. Bakanlığı bu kesintinin iptali için girişimde bulunmaya, önlem almaya ve çözüm bulmaya çağırıyoruz."