Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nce düzenlenen seminerler serisinin ilk etkinliğinin konuğu dünyaca ünlü Tasarımcı Şafak Çak oldu. 

Paris Hilton, Jennifer Lopez, Sting gibi isimler için gerçekleştirdiği mekân ve sahne tasarımlarıyla dünyaca tanınan, konut ve işyerlerinin iç mekanlarının yanı sıra bina tasarımı da yapan Şafak Çak, ATÜ Konferans Salonu’nda “İşinizi Şansa Bırakmayın” temalı söyleşide, gençlerin ufkunu açtı, yollarına ışık tutan mesajlar verdi. 

ATÜ Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Dr. Nur Umar, açılış sunumunda, mimarlık mesleğinin önemine dikkati çekerek, “Mimarlık insan tarihi kadar eski bir meslek. Mimarlık insan yaşamının sürdürüldüğü mekanlar ile yapılaşmış çevreyi oluşturmaya yönelik fiziksel ve düşünsel eylemler bütünüdür. Diğer bir deyişle mimarlık insan yaşamını kolaylaştırma, barınma, dinlenme, eğlenme, çalışma, eğitim ve sağlık hizmeti alma, tapınma gibi eylemleri sürdürecek mekanları teknik ve ekonomik olanaklarla bağdaştırarak estetik bir yaratıcılıkla ortaya çıkarma sanatıdır” dedi.

Neden mimarlık? Sorusunun da yanıtını veren Dr. Öğr. Üyesi Nur Umar, mimarlık formasyonunu  alan bir mezunun, kendi ofisini açıp bağımsız bir mimar olarak çalışabileceği gibi herhangi bir özel sektörde, kamuda, ofiste, şantiyede de mimar olarak görev yapabildiğini belirtti.

Dr. Nur Umar,   Peki neden ATÜ mimarlık? Sorusunun yanıtını verirken de ATÜ’ nün Adana'nın en genç ve dinamik üniversitesi olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti: 

“ATÜ mimarlık; çünkü alanlarında uzman ve deneyimli eğitmenler ile genç ve dinamik bir kadroyu buluşturduğu için. Akademik kadrosunun Türkiyenin en iyi üniversitelerinden mezun, yurt dışı deneyimli akademisyenlerden oluşturmuş olması nedeniyle kendi özgün ekolünü ve eğitim sistemini oluşturma çabası, yeni bir kampüs yeni konforlu atölyelerde eğitim alma imkanı ATÜ’de mevcuttur”

ŞAFAK ÇAK’IN ÖYKÜSÜ

Dr. Nur Umar’ın sunumunun ardından söz alan Şafak Çak ise, küçük yaşlarda annesinin ölümüyle başlayan dramatik hayat hikayesi ve yaşadığı travmalardan zorlu ancak, bir o kadar da maceralarla dolu kariyer yolculuğuna kadar hayatının ve başarı hikayesinin kilometre taşlarını tüm samimiyetiyle anlattı.

25 METREKARELİK DÜKKANDAN DÜNYAYA AÇILDI

1975 yılında İstanbul'da doğan,  mobilya imalat ve satışı yapan bir babanın oğlu olan, annesini küçük yaşlarda kaybeden,  tasarım yeteneğini 5 yaşında lego oynayarak keşfeden, liseyi bitirdikten sonra ünlü programcıların yanında muhabirlik ve asistanlık yaptıktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi yetenek sınavı ile  New York'ta Royal Art Academy'in yetenek sınavlarını kazanmasına rağmen devam etmediğini anlatan Savaş Çak, 25 metrekarelik kumaş dükkanında başlayan başarı hikayesinden anekdotlar paylaştı.

KENDİNİZE İNANIN

Sempatik tavırları, samimi konuşması ve hayatın zorluklarına ve bunlarla baş etme yollarına dair öğrencilere verdiği altın değerindeki öğütlerler katılımcıların gönlünde yer edinen Şafak Çak, “İşinizi şansa bırakmayın, insan isterse kendi şansının mimarı olur. Kendinize inanın ve sevdiğiniz işi yapın” görüşünü dile getirdi. 

“MİMARLIK OKUMAK İSTERDİM”

“Güzel işler de yaptım para da kazandım. Yıllar önce 1 milyon dolar batıp sıfırı tükettim, tefecilerden para çektikçe daha da battım. Sonra tekrar ayağa kalktım. Bu süreçte mimar arkadaşlarımın yönlendirmeleri bana çok faydalı oldu. Ama Mimarlık okumuş olmayı çok isterdim” diyen Şafak Çak, gençlere hedefleri için mücadele ederken asla yılmamalarını ve vaz geçmemelerini tavsiye etti. “

Söyleşi programının sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Şafak Çak’a, ATÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolunay Göçken tarafından teşekkür plaketi verildi Bölüm Başkanı Dr. Nur Umar ise söyleşiye katkılarından dolayı Beta Tea satın alma Müdürü Yazgül Uğur Ersöz ve İlk Çizgi İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cansu Güneşer’e Teşekkür plaketi vererek, seminerler serisinin süreceği müjdesini verdi.

Söyleşiye katılan davetliler, Mimarlık Fakültesi M2 Konferans salonu fuayesinde Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından düzenlenen ve öğrencilerin seçilmiş proje ve maketlerinden oluşan sergiyi gezdi.