KONDA Araştırma, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için gerçekleştirdiği seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. KONDA anketine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, seçimleri yüzde 52.6 oranında oyla kazanması öngörülüyor. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 47.4 oranında oy alacağı hesaplandı.

ANKET NASIL YAPILDI?

KONDA'nın internet sitesinden verilen bilgiye göre, söz konusu araştırma 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde, 34 ilin merkez dâhil 108 ilçesine bağlı 154 mahalle ve köyünde 3 bin 607 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşmeler üzerine hazırlandı. Her bir mahallede gerçekleştirilen 24 anket için yaş ve cinsiyet kotası uygulandı.

HANGİ İLLERDEKİ SEÇMENLERE SORULDU?

KONDA, araştırma kapsamında gidilen illeri şöyle sıraladı: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Van.

Açıklamaya göre, araştırmanın bulgularının hata payı yüzde 95 güven aralığında +/- 1,63, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,15 olarak hesaplandı.

ÖZDAĞ İLE MUTABAKATTAN ÖNCE YAPILDI

Anketin, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ikinci turda Kılıçdaroğlu'na destek açıklamasından önce yapılması da dikkat çekti. Özdağ'ın Kılıçdaroğlu'na vereceği desteğin Millet İttifakı'na ne kadar oy getirebileceği ve imzalanan mutabakatın Kürt seçmenlerin tercihini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.