TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bugün; Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM'nin 2023 yılı bütçe teklifleri, 2021 yılı kesin hesap kanunu teklifleri ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Öğretmenlerin Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun geri çekilmesi talebiyle dün, yurt genelinde eylem yaptığını anımsatan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, komisyonda; şunları söyledi: 

"UCUBE BİR KANUN"

"Öğretmenlerimizin yaşadığı ekonomik sorunlar var. Adeta öğretmenlerimizi unuttuk biz. İstanbul, Ankara, İzmir'e öğretmeni atıyoruz, öğretmen gidiyor ev arıyor ama bulamıyor. Maaşıyla ev bulamıyor. Milli Eğitim Bakanlığında talep ediyor, benim tayinimi durdurun diye. Bu sene birçok öğretmenin tayin olduğu yerden vazgeçti. Ama inatla bu Öğretmenlik Meslek Kanunu getirdiniz, ucube, ölü doğmuş bir kanun. Lütfen bunu övmeyin, öğretmenlere bunu övdükçe sinir katsayısı artıyor. Hayırlı bir iş yapmıyorsunuz, siyaseten de akıllı bir yöntem değil. Öğretmenlik Meslek Kanunu ekonomik sorunlar içindeki öğretmene hakarettir. Çok net söylüyorum, kirasını ödeyemeyen öğretmene 'Sen 1000 lira almak için sınava gir' dersen, öğretmen itibarına hakaret sayar."

Koncuk, öğretmenliğin kariyer mesleği olduğunu ve uzmanlık kariyerini sağladığını kaydederek, "Düşünün okulda birçok sınavdan geçiyor, 

KPSS'ye giriyor. Alan sınavına giriyor. Stajyerlik döneminde bir performans dönemi geçiriyor. Ciddi merhalelerden geçerek, öğretmen oluyor" dedi. Koncuk, "Gel bakayım bir sınav yapayım da 1000 lira vereyim" diye öğretmenlere hakaret edildiğini söyleyerek, "Bu nasıl yapılabilir? Lütfen bu sınavı yapmayın" diye konuştu.

Koncuk, 100 bin öğretmenin de atama beklediğini kaydederek, "700 binin üzerinde de ataması yapılmayan evladımız var. Bu sene 80 bin ücretli öğretmenle öğretmen eksiğimizi giderdiniz. Bu ucube ücretli öğretmenlik sistemi de artık tamamın kaldırılmalı, çünkü elimizde çocuğumuz var. Bu ücretli öğretmenlik sistemi ihdas edildiği dönemlerde, elimizde yeterli öğretmen yoktu" değerlendirmesini yaptı.

"ÖĞRETMENLER ODASINDA KADROLU ÖĞRETMEN OLMALI"

Şu anda Türkiye'nin elinde her branştan çok fazla öğretmeni olduğunu vurgulayan Koncuk, "Ücretli öğretmenlik sistemi tarihin tozlu raflarına kaldırılmalı. Sözleşmeli öğretmenlik sistemini kaldırmalıyız. Tamamen tek kaynaktan, kadrolu öğretmen olarak bütün öğretmenlerimizi istihdam etmeliyiz. Öğretmenler odasında sadece kadrolu öğretmen olmalı" dedi.

Kaynak: ANKA