TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, en düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içerenKanun Teklifi’nin görüşmelerinde söz alan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,  bu dönem, birkaç defa, hekimlerin, diş hekimlerinin maaşlarında iyileştirme teklifleri geldiğini ancak, her seferinde eczacıların ve diğer sağlık çalışanlarının iyileştirmelerden nasibini alamadığını kaydetti. Görüşülmekte olan torba yasanın 15'inci maddesinde 5502 sayılı Kanun'un 28'inci maddesine "tabip ve diş hekimleri"ninilave edildiğini, uzman ise oranın 1.010'a,  uzman değilse 855 oranında yükseltildiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:

ECZACILAR NEDEN YOK?

“Her seferinde eczacıların ilave edilmemesi aklıma şunu getiriyor: Bugün teklifte imzası olan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın herhâlde eczacılarla bir sorunu var; ya, bir eczaneye gitti, bir sorun yaşadı, o yüzden burada hep eczacıları eksik tutuyor ya da AKP Milletvekili İsmail Tamerde Sağlık Komisyonunda "Bu maddede niye eczacılar yok?" dediğimizde "Olması lazım ama bilmiyoruz." dediler. Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ uzman diş hekimlerine ve uzman tabiplere gelen artışta "Uzman eczacıları da koyalım." dedik, o zaman o sayı 100'ü geçmiyordu, herkesin gözü önünde "Evet, doğru, haklısınız." dedi ama maddenin oylamasında değil eczacı teklifini, mevcut teklifi onayladı geçti. Ya sizlerde ya da sarayda birilerinin bu eczacılara ilişkin bir alerjisi, bir çekememezliği ya da bir hoşnutsuzluğu var.  Eczacıların neden kapsam bırakıldığına ilişkin sorular her defasında yanıtsız bırakıldı. "Neden burada eczacı yok?" diye sorsam yine izah edemeyecekler çünkü bunun izahı yapılamaz. 

ECZACILARIN NEYİ EKSİK?

“Eğer mesele stratejik personel ise eczacı var, eğer adaletli bir artış yapmak istiyorsak mevcutta eczacı, diş hekimi ve doktor var; neden eczacıyı çıkarıyorsunuz? Eğitim seviyesine göre ise eczacıların eğitim seviyeleri eskiden evet dört yıldı ama bu dönemde artık beş yıl, eğitimleri beş yıla çıkmış durumda; yardımcı eczacılığı da ilave ettiğimizde bu eğitim süresi altı yıla çıkıyor yani diş hekiminden ya da tabipten daha eksik bir eğitimleri yok. Aldıkları görev itibarıyla baktığınızda, örneğin SGK'de çalışan eczacı milyarlık reçeteleri kontrol ediyor, imza attığı evraklar milyar TL'lik ya da hastanede çalışan eczacıya baktığınızda depolardaki medikal ürünlerin, ilaçların hepsinin sorumluluğu onda yani milyarlarca TL'nin sorumluluğu yine eczacıda ya da Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan eczacıya baktığınızda, bir yığın ihaleye imza atıyor. Bunların sayısına baktığınızda aynı uzman eczacıda "100" demiştik, burada da 3.700'ü buluyor yani hazineye bir yük de getirmiyor. O yüzden bunun izahını yapamıyorlar. 

ECZACILARA HAKSIZLIK YAPILIYOR

AKP'nin içerisinde 5 eczacı var, onların da herhangi bir şey söylediğini duymadım ama oylamada aleyhte oy kullanıyorlar. MHP'nin içerisinde, eczacı olarak Nevin Taşlıçay var. Birlikte meslek örgütünde çalıştık, biraz önce, yine bir MHP'li eczacı meslektaşım burada yanlışlık yapıldığını ifade etti, muhtemelen Nevin Taşlıçay da burada bir haksızlık olduğunu ifade edecek. Madem böyle bir haksızlık var, neden ilave etmiyorsunuz? Sayısal olarak bütçeye herhangi bir yük getirmiyor. Yapılan yardımlar açısından bakıldığında, maaş iyileştirme açısından bakıldığında noktadan sonraki rakamları ihtiva ediyor. Neden vermiyorsunuz o zaman? Yani bunun izahının mutlaka verilmesi gerekiyor. Kamuda çalışan eczacılar bu dönem sürekli mail attılar, sürekli itirazlarını bildirdiler ama bu iktidar kör, sağır, dilsiz; bunun sebebini mutlaka açıklamak durumundalar diyorum.”