Borsa İstanbul'da son zamanlarda en çok konuşulan ve popüler olan iki hisse hiç kuşku yok ki Sasa ve Hektaş. Geçtiğimiz Cuma seans kapanışı ardından Borsa İstanbul'dan gelen tedbir kararı ise yatırımcılardan büyük tepki çekti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre 2022'de borsaya 1,4 milyon yatırımcı girdi ve  3 milyon 749 bin 409'a ulaştı.

Bu sayının artışında reel getiri arayışındaki küçük ve orta ölçekli yatırımcıların; faizlerin düştüğü, kurun stabilize hale geldiği ve altın fiyatlarının da eskiye nazaran karlı olmaması gibi nedenlerle borsaya yönelmesi etkili oldu.

Bu yeni yatırımcı profilinin en çok takip ettiği hisselerin başında ise Sasa ve Hektaş geliyor. 2022'de çok iyi bir performans gösteren bu iki hissenin üzerinde son aylarda tabir-i caizse  'kara bulutlar' dolaşıyor. Her iki hissede sert düşüşler yaşanırken Borsa İstanbul'dan da bazı adımlar geldi.

Son olarak geçtiğimiz Cuma seans kapanışı ardından Borsa İstanbul'dan gelen karar sonrası Sasa ve Hektaş hisselerine 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbirleri uygulanmasına karar verildi.

YATIRIMCILAR TEPKİ GÖSTERDİ

2022 Kasım ayında her iki hisse için 1 ay süreyle yine aynı kararlar verilmiş ve 22 Aralık 2022 tarihinde tebdirler kaldırılmıştı. Cuma akşamı gelen tedbir kararı sonrası ise 1 ay arayla hisselere verilen 'ceza' olarak algılanan kararlara sosyal medyada yoğun eleştiri geldi.

İşte o gelen eleştiri ve yorumlardan bazıları:

-'Tam tedbir bitecek derken bir daha tedbir şaka gibiler...'

-'Amaçları ne ben anlamadım 3. Kez aynı cezayı uzatmaları. Volatil seyreden bir durum da yok. Burada tek anladığım art niyettir. Dalgalı hareket yok hacim yok ani hareketler yok neye göre veriliyor bu cezalar.'

- 'SPK nın yaptığı küçük yatırımciyı korumak değil ezmek'

- 'Vatandaş ne olacak düşündünüz mü yazık bu milete'

- 'Bu tedbirlerin yatırımcıya hiçbir faydası yok'

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.