CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Adana’da bulunan kamu hastanelerinde özellikle çocuk hastalıkları bölümlerinde doktor kalmaması ve bölümlerin kapanması konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

ADANA’DA SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR

Orhan Sümer, “Saray İktidarının en çok övündüğü konu sağlıkta yapılanlardı. Hasta garantili, yatış garantili binaları,dev hizmet diye vatandaşa sundular. Oysa öyle bir duruma gelindi ki vatandaşlar randevu alabilmek için günler öncesinden başvurmasına rağmen, aylar sonrasına randevu veriliyor. Hastanelerin önünde kuyruklar oluşuyor. Araya birilerini sokup randevuyu öne almak için vatandaş ne yapacağını şaşırmış durumda. Doktorların birer birer istifalarını istemesi birçok bölümün kapanmasına neden oluyor. Adana’da sağlık sistemi çökmek üzere. Çok yakın bir tarihte birçok alanda doktor bulunamayacak hale gelinecek. Sağlık Bakanlığı’nın bu soruna derhal çözüm üretmesi gerekiyor.” dedi. 

 

DOKTORLAR GİDİYOR BÖLÜMLER KAPANIYOR

Orhan Sümer, “1550 yataklı Adana Şehir Hastanesinde Çocuk Metabolizma doktoru uzun zamandır yok. Yine çocuk hastalıkları yan dallarından endokrin, romatoloji, nöroloji, nefroloji ve genetikte sadece birer doktor bulunuyor. Doktorlar ve sağlık sistemindeki sorunlar çözülmezse yakın tarihte bu bölümlerde de doktor kalmayacak. Zaten bir doktor olduğu için hastalara yetişme ve tedavide büyük sıkıntılar yaşanıyor. Doktor gidiyor bölümler kapanıyor. Çözüm üretilmezse elimizde binadan başka bir şey kalmayacak” şeklinde konuştu. 

BİNA VAR DOKTOR YOK

Orhan Sümer, “Saray İktidarı neredeyse tüm illere Şehir Hastanesi yaptı. Şehir hastaneleri yapılırken yandaş müteahhitlere verilen garantiler defalarca gündeme geldi. Bütün iktidar kadroları yan yana dizilip hastane açılışı gerçekleştirdiler. Ancak hastanelerin sağlıklı bir şekilde işlemesi için en temel görevler yerine getirilmedi. İçinde doktor olmayan, bölümlerin kapatıldığı hastane binaları kimsenin işine yaramıyor. Adana gibi Büyük bir şehirde bile bu tip sıkıntılar yaşanıyorsa, küçük şehirlerin halinin daha beter olduğu tahmin edilebilir. Aylar sonraya verilen randevular, tek doktorun yüzlerce hastaya bakmaya çalışması, sağlıkta artan şiddet, hekimlerin sosyal ve ekonomik haklarındaki sıkıntılar çözülmediği sürece ekonomik krizin de etkisiyle kamuda çalışan doktor bulmak imkansız hale gelecektir.” dedi.