CHP Adana il Başkanlığı, ülkenin tarımsal açıdan içinde bulunduğu zor şartları rakamlarla açıklayıp çizdiği yol haritasını kamuoyu ile paylaştı. 

Açıklama şöyle: 

TARIMA YENİ BİR BAKIŞ GEREKMEKTEDİR

Bugün küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yaşandığı bir dünyada kamu kuruluşlarına sulama projesi, bitkisel ve hayvansal üretim, su ürünleri, ormancılık, arazi toplulaştırma, tarla içi geliştirme işlerine ayrılan kaynak yetersiz kalmaktadır.

Pandemi ile başlayan, Ukrayna-Rusya savaşı ile zirve yapan, küresel ısınma ve ikim değişikliği ile her geçen gün önemi artan tarım ve gıdaya milli güvenlik meselesi olarak bakmak gerekir.

Bugün 85 milyon, 2050 yılında 105 milyon olacak nüfusumuzun gıda ihtiyacını karşılamak ancak ülkede çiftçisini destelemek ve tarıma yapılacak yatırımlarla olur.

Tarımda ülke seven yurtsever bir tarım politikasının inşa edilmesi gerekmektedir.

Sektörde çalışmak isteyen eğitimli gençlerin sahada, çiftçinin tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında ve ağılında üretim yaparak ülkemizin gıda bağımsızlığını sağlamaya ihtiyacı var.

Sizin kamuoyu ile paylaştığınız 11 altın maddelerinden bazılarını bütçe konuşmasında halkımıza duyurulmasında fayda görmekteyim.

1.     Havza bazlı tarımsal üretim planlaması yapacağız. Hangi tarlaya hangi ürün ekileceğini çiftçimiz bilecek.

2.     Arz açığı olan temel tarım ürünlerinde çiftçinin kar edeceği ön alım fiyatlarını (taban fiyat uygulaması) açıklayacağız.

3.     Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesinde öngörülen yüzde 1 desteklemeyi vereceğiz.

4.     Çiftçilerimize güneş enerjisinden elde edilen elektriği bedava verip, kalan miktarı satarak çiftçilerimize ek gelir sağlayacağız.

5.     Her köyün üretim desenine göre en az bir teknik personel ataması yapacağız.

6.     Kırsalda çalışan kadın ve gençlerin SGK primlerini devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız.

7.     Tarım, su ürünleri ve ormancılıkta kullanılan araç ve makineler için indirimli dizel ve biyoyakıt kullanımını için işaretlenmiş yakıt desteği  (kırmızı mazot uygulaması) verilecek. Mazotta ÖTV ve KDV’yi kaldıracağız.

8.     Çiftçilerimizin tarımsal üretim araçları ve canlı hayvan varlığı hiçbir şekilde haciz edilemeyecek.

9.     Çiftçilerimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredinin faizini silip, gelirine göre vadelendireceğiz.

10.  Çiftçilerimizin doğal afetlere karşı gelirini koruyacak sigorta sistemini getirerek, Tarsimi yeniden yapılandıracağız.

11.  Çiftçimizin toprak analizini ücretsiz yapacağız.“