Türk Hava Yolları'nın yüzde 100 iştiraki olan Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme A.Ş. (TAFA) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında yapılan anlaşma, 20 adet tek motorlu pilot eğitim uçağı için imzaların atılmasını sağladı.

Türk Hava Yolları'nın 10 yıllık stratejik planına göre, filo kapasitesinin 2 kat artacağı bildirildi ve bu artışın daha fazla pilot ihtiyacını beraberinde getireceği belirtildi. THY'nin 2033 yılına kadar 11 binden fazla pilota ihtiyaç duyacağı ifade edildi.

Düzenlenen törende konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, "Şu an TAFA'nın yıllık yeni öğrenci kontenjanı 200 kişi; bu sayıyı ilk etapta 300'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bizim gelecek 10 yıllık planlarımız arasında yıllık ortalama bin kişiye kadar pilot ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu açığı kapatmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ayrıca, dünyada da pilot açığı olacağını düşünüyoruz. Yılda 2 bin pilot yetiştirirsek, bunların binini Türk Hava Yolları'nda istihdam edebilirken diğerlerini de başka ülkelerde değerlendirebiliriz. Hedeflerimizi gerçekleştirebilirsek, Türkiye pilot yetiştirme konusunda dünyada marka haline gelebilir" şeklinde ifadelerini kullandı.

Söz konusu programa ilişkin olarak Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil de açıklamalarda bulundu. Kotil, "TUSAŞ olarak uzun bir süredir dünyanın önde gelen şirketleriyle yapısal alanda deneyimimizi geliştiriyoruz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı için tasarladığımız yeni nesil eğitim uçağı HÜRKUŞ ve jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET gibi projelerimizle bu alanda önemli bir deneyime sahip olduk. Şimdi ise bu tecrübelerimizi kullanarak sivil pilotları yetiştirmek amacıyla TAFA ile güçlerimizi birleştiriyoruz.

Türk Hava Yolları (THY), Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme A.Ş. (TAFA) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında yapılan anlaşmanın ardından pilot alımına hız vermiştir. Bu duyuru ile tecrübesiz kişiler arasından pilot adayları yetiştirileceği bildirilmiştir. Pilot alımı için aşağıdaki şartlar gerekmektedir:

  1. T.C. vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak,
  2. En az lisans derecesi mezunu olmak (örgün veya açık öğretim). Yurt dışı üniversitelerinden mezun olan adaylardan YÖK denklik belgesi istenmektedir.
  3. 01.01.1993 tarihinden sonra doğmuş olmak,
  4. Boy uzunluğunun 160 cm'den kısa, 195 cm'den uzun olmaması ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak,
  5. Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibariyle en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek,
  6. Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak,
  7. Daha önce THY AO veya diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeniyle ayrılmamış olmak,
  8. Daha önce THY AO ve THY AO'nun iştirak şirketlerinden fesih yoluyla ayrılmamış olmak.

Yabancı Dil (İngilizce) Koşulu:

Başvuru tarihi itibariyle son 2 yıl içinde aşağıda belirtilen İngilizce dil sınavlarından birinden istenen minimum puanı belgelemek gerekmektedir:

  • TOEFL (IBT): 60 (speaking için minimum 18)
  • IELTS (Akademik veya Genel): 6 (speaking için minimum 6)
  • PTE (Akademik): 46 (speaking için minimum 46)

Başvuruda dil belgesini temin edemeyen adaylara, THY AO tarafından yapılacak dil sınavında başarılı olmaları şartıyla, kurul mülakatı sürecinden önce dil belgesini tamamlamaları için süre tanınacaktır. TOEFL Home Edition ve IELTS Online sınavları kabul edilmemektedir.