Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemine ilişkin yaptığı açıklamada, 20 Şubat'ta uzaktan eğitime başlanacağına; nisan ayında ise hibrit öğrenim seçeneğinin yeniden ele alınacağını duyurdu.

YÖK BAŞKANI ÖZVAR'DAN ÜNİVERSİTELERDE BAHAR DÖNEMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Özvar, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"Türkiye'deki açık öğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yüksek öğretim öğrencisinin 377 bini söz konusu 11 ilde kayıtlıdır. Bölgede bulunan üniversiteler toplam örgün öğrenim öğrencisinin yüzde 9'una ev sahipliği yapmaktadır. Deprem bölgesinde ikametli olup başka illerde eğitim alan yaklaşık 250 bin öğrencimiz vardır. Türkiye'deki öğrencilerin toplam yüzde 15'i ya bölgede ikamet etmekte ya da eğitim almaktadır.

18 üniversitemizde 17 bini aşan öğretim elemanı ve 30 bini idari olmak üzere toplam 47 bin ayrıca üniversite personeli bulunmaktadır.

"ÖĞRENCİLERİMİZ VE PERSONELLERİMİZ ARASINDA MAALESEF KAYIPLARIMIZ VAR"

Öğrencilerimiz ve personellerimiz arasında maalesef kayıplarımız da bulunmakta. Birinci dereceden yakınlarını kaybeden öğrencilerimiz ve personelimiz mevcuttur.

Depremin olduğu günden itibaren YÖK olarak bütün üniversite yönetimleriyle doğrudan temas ettik, veriler toplamaya başladık. Depremde hayatını kaybeden öğrenci, öğretim elemanı ve/veya idari personeli olan üniversitelerimizin sayısı toplam neredeyse üniversitelerimiz kadardır. Deprem kayıplar bakımından bütün üniversitelerimizin neredeyse tamamında etkili olmuştur.

11 ilde yapılan ön incelemeler neticesinde çoğu kampüsümüzde yıkılan bina olmadığı görüldü. Çok az sayıda ağır hasarlı binamız mevcut. Tüm illerde çoğu binamız kullanılabilir durumda, hâlen afetzedelere hizmet sunmakta.

Bundan sonraki süreçte, yani iyileşme sürecinde üniversitelerimize çok kritik roller düşmekte. Kurulumuz tarafından birçok faktörü bir arada değerlendirilerek 2022-2023 bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olacağına karar verilmişti. Bütün çabamız eğitim alanında normalleşmenin mümkün olan en kısa zamanda sağlanması.