Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı TBMM’de ziyaret etti. Ziyaret sonrasında açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözüm adresinin TBMM olduğu mesajını verdi. HDP’li Mithat Sancar da Cumhurbaşkanı adayı kararını 1-2 gün içinde açıklayacaklarını bildirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP ziyareti, 18 Ocak Cumartesi günü yapılacaktı. Ancak HDP Eş Genel Başkanlarının programı gerekçe gösterilerek ziyaret ileri bir tarihe alınmıştı.

İşte o ziyaret, bugün gerçekleşti. Kılıçdaroğlu, TBMM’de Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı makamında ziyaret etti. CHP liderine, Özgür Özel, Selin Sayek Böke ve Oğuz Kaan Salıcı da eşlik etti.

Saat 12:00’da başlayan görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Ziyaretin ardından Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanları, TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin ardından HDP’nin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Kılıçdaroğlu neler söyledi

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

”Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir. Var olan tüm sorunları çözmeye hazırız. ‘Şu sorun çözülmez…’ Niçin çözülmesin? Her sorunun çözüm adresi burasıdır. İkinci yüzyıl beyannamemizde Kürt sorununun çözüm adresinin de TBMM olduğunu açık ve net vurguladık.

TBMM’de her dil yazıyor. Konuşmada Kürtçe geçtiği zaman ‘Bilinmeyen bir dil’ deniyor. Binlerce yıldır konuşulan bir dili niye böyle yazıyorsunuz?

Millet ittifakının beyannamesini ilettik. Kayyum uygulamasını doğru bulmadığımızı belirttik. Parti kapatma arayışları doğru değil.

Görüşme sırasında kendilerine Millet İttifakı’nın hazırladığı çalışmalarımızı sunduk.

Bağımsız yargı, temel haklar ve özgürlükler korunsun, yerel yönetimler üzerinde duruldu.

Yerel yönetimlerde kayyum uygulaması olmaması gerektiğini değerlendirdik.

Her yerde demokrasiyi savunmalıyız. Serbest siyasetin önü açılmalı, siyaset kavga alanı olmamalı. Kavgadan bıkmadınız mı?

Parti kapatmalar son bulmalı. Kadına yönelik şiddet sonlandırılmalı. Yargı bir sopa olarak kullanılmamalı.”

Pervin Buldan’ın konuşması

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da şöyle konuştu:

“Sayın Başkanı burada ağırlamamızın nedeni Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento çatısı altında olduğunu düşünmemizdir.

Kürt sorununun çözüm adresinin TBMM olduğunu göstermek için sayın başkanı burada ağırladık.”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise “Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmeyi değerlendireceğiz, 1-2 gün içinde açıklama yapacağız” dedi.