Döviz ve mevduata yatırım yapanlar hemen baksın! 14 Mayıs seçim sonrası faiz ve dolar, euro kurları ne olacak -  Yüksek enflasyon nedeniyle para değerini korumak isteyen vatandaşlar, seçim sonrası ekonomik senaryoları merakla bekliyorlar. Faizler yükselecek mi? Dolar ve euro nasıl bir seyir izleyecek? Altına yatırım yapmak karlı olacak mı? Tüm bu soruların cevapları için yazımıza devam edin.

Seçim sonrası ekonomik senaryoları ele alan Dunya.com yazarı Mesut Koyuncu, sanayicilerin yatırım yapacakları konuları ve faiz oranlarının seviyelerini değerlendirdi. Ayrıca, para birimlerinin durumlarını ve küçük yatırımcıların seçim sonrası durumlarını da inceledi.

Politika Faizi Çok Yüksek

Merkez Bankası, son toplantısında politika faizini %8,5 oranında sabit tuttu. Geçtiğimiz 12 ay içinde dolar, Türk Lirası karşısında %30 değer kazanırken, euro ise %26 değer kazandı. Bu dönemde üretici fiyat endeksi %62, tüketici fiyat endeksi ise %51 arttı.

Bu verileri analiz eden Koyuncu, yazısında “Kur artışları ve enflasyon oranları geçmişin izdüşümü, faiz ise geleceğin öngörüsüdür. Bunu kabul ediyorum. Ancak Merkez Bankası 2023 yılının ilk raporunda enflasyonu %22,3 olarak tahmin ediyor. Kur korumalı mevduatlarda üst sınır kaldırıldı. Mevduatta faiz oranları %30’lara kadar çıktı. Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranları da bu seviyelerde. Yani piyasada gerçek faiz oranları politika faizinin oldukça üzerinde. Bu tabloya bakarak kurların enflasyonun altında seyrettiğini ve baskı altında tutulduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

Politika Faizinin Artırılması

Koyuncu seçim sonrası senaryolarını şöyle değerlendirdi: “Merkez Bankası, politika faizini kademeli olarak artırmaya başlayacak. Bu durumda neler olacak, bankanın internet sitesinden aktaralım. Faiz cephesinde, bankalar müşterilerine uyguladıkları faizleri artırır, kredi maliyeti artacağından borçlanmalar ertelenir, insanlar para biriktirmeye yönelir ve harcamalar azalır. Enflasyonla mücadele algısı güçlenir ve enflasyon beklentisi düşer.