Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Salı günü 2023'ün açık ara farkla kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu doğruladı. Ajansın raporunda sera gazı kirliliği, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı ve asitlenmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, Antarktika deniz buzu örtüsü ve buzulların geri çekilmesi gibi temel göstergeler için "bir kez daha rekor kırıldığı ve bazı durumlarda kırıldığı" tespit edildi.

WMO Genel Sekreteri Andrea Celeste Saulo, örgütün artık "dünyaya kırmızı alarm verdiğini" söyledi.

Rapor, geçen yıl dünya yüzeyine yakın sıcaklıkların, insanların endüstriyel ölçekte doğayı tahrip etmeye ve büyük miktarlarda kömür, petrol ve gaz yakmaya başladığı 1800'lerin sonlarına göre 1.45C daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Rapor, yerleşim olan her kıtada şiddetli hava aşırılıklarını ve özellikle de sıcaklığı belgeledi. 

Rapor, 2023 yılında denizlerdeki sıcak hava dalgalarının ortalama bir günde dünya okyanuslarının üçte birini yakarak hayati önem taşıyan ekosistemlere ve gıda sistemlerine zarar verdiğini ortaya koydu. 

İklim değişikliği aynı zamanda insanları aç bırakan ve evlerinden ayrılmak zorunda bırakan aşırı hava olaylarını da kötüleştirdi. Rapora göre, Afrika ve Güney Asya'da yoğunlaşan "akut" gıda güvensizliği yaşayan insan sayısı 2019'dan bu yana iki kattan fazla artarak 2023'te 333 milyon kişiye ulaştı.

Imperial College London'da iklim bilimci olan ve raporda yer almayan Friederike Otto, "Fosil yakıtları yakmayı durdurmazsak, iklim ısınmaya devam edecek ve yeryüzündeki milyarlarca insan için hayatı daha tehlikeli, daha öngörülemez ve daha pahalı hale getirecek" dedi.