AK Parti Adana 25. ve 26. dönem milletvekili, Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Talip Küçükcan 6 Şubat depreminde yerle bir olan Hatay’da yeni bir incelemede bulundu.

Deprem bölgesi olan komşu ildeki can kaybı ve hasarı aktaran Küçükcan, şunları söyledi:
 
“Deprem sonrası Hatay’a yaptığım ikinci ziyaretteki gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.Depremin şiddeti, yıkıcılığı ve geride bıraktığı 3 Erciyes Dağı büyüklüğündeki enkaz. Küçük Kıyamet olarak tanımlanıyor. Binlerce insan, yüzlerce iş makinası devletin seferberliğinde çalışıyor.

İlk on gündeki kriz yönetimi yeni bir evreye, planlı yönetime geçmiş. Yemek, barınma, güvenlik, çadır ve konteyner kent kurulumu, zarar ziyan tespiti, enkaz kaldırımı en ince detayına kadar planlı yürütüyor. Meselelerin boyutu en yalın haliyle ancak saha ziyareti ile mümkün.
 
Depremin ilk günlerinde oluşturulan dezenformasyon, devlet ve sivil kuruluşların sahada yaptıklarının yeterince görülmesini ve belki de etkin anlatımını engellemiş görünüyor. Tüm imkanların seferber edildiği, ihtiyaçların anında karşılanmaya çalışıldığı görülüyor.
 
Şahsen eksik bilgilerimin olduğunu da gördüm.Örneğin deprem bölgesinde görevli 40’a yakın koordinatör valinin illerindeki arama kurtarma ekipleri, iş makinaları ve güvenlik görevlileri ile beraber görev yerlerine intikal ettiklerini öğrendim. Hepsi sabah deprem sabahı saat 05.00 gibi harekete geçmiş.
 
Madenlerde arama kurtarma ekibinden emekli olanlar ile de temasa geçilerek göreve davet edilenler olduğunu öğrendim. Daha ilk günden il ve ilçe düzeyinde belediyeler ile eşleştirmeler yapılmış. Örneğin Kırıkhan’da an itibariyle 10 ayrı belediyenin ekibi fedakarca çalışıyor.
 
Deprem ve doğal afetlere hazırlıklı olma konusunda siyaset, bürokrasi, üniversite, medya, iş dünyası, sivil toplum ve halka düşen sorumlulukların polemikten uzak rasyonel bir zeminde tartışılması bizi geleceğe daha güvenli hazırlayacaktır.”