ADANA'da, Emine Rozi'ye (80), 1,5 yıl önce aort kapağına yerleştirilen tel kafesinin çıkarılması için yapılan ameliyatta ayrıca yerine biyolojik aort kapağı kondu, diğer kapağın yerine yeni mitral biyolojik kapak yerleştirildi, 3'üncü kapak tamir edildi, tıkalı 2 kalp damarına baypas yapıldı, aort damarı genişletildi.

Prof. Dr. Mehmet Şah Topçuoğlu, aort kapağına yerleştirilen tel kafesinin çıkartılması operasyonunun bugüne kadar dünyada 30 hastaya yapıldığını, bu hastaların yarısının ameliyat masasında hayatını kaybettiğini, yaptıkları ameliyatın ise Türkiye'de ilk olduğunu söyledi.

Çukurova ilçesinde yaşayan 9 çocuk annesi Emine Rozi'de, 1,5 yıl önce Adana Şehir Hastanesi'nde yapılan tetkiklerinde aort kalp kapağı darlığı tespit edildi. İleri yaşı ve riskleri nedeniyle aort kapağının kasıktan tel kafes içinde yerleştirilmesi (TAVİ) işlemi yapılan Rozi, kalp pili de takıldıktan sonra taburcu edildi. Operasyonun üzerinden 2 ay geçtikten sonra Rozi'nin göğüs ağrısı, ileri nefes darlığı, ellerde ve ayaklarda şişme şikayetleri göstermesiyle ailesi kentteki çok sayıda hastaneye başvurdu. Takılan kapağın bozulduğu ve yeniden ameliyat olması gerektiği ancak tel kafesin çıkarılmasının çok riskli olduğu söylenen Rozi ailesi, son olarak Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin ve Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şah Topçuoğlu ile görüştü.

Topçuoğlu, ameliyatı kabul edip, dünyada sadece 30 vakaya yapılan ve yarısının ölümle sonuçlandığı tel kafesin çıkarılması cerrahisini gerçekleştirdi. Yaptığı teknikle kalpteki pili durdurduktan sonra açık kalp ameliyatı ile tel kafesi çıkarıp kalp kapaklarını da onaran Prof. Dr. Topçuoğlu, ayrıca 2 ana damar için de baypas gerçekleştirdi.