Adana Kürkçüler T1 Tipi  Ceza İnfaz Kurumu’nda Mart ayında yaşanan ve yargıya taşınan mahkuma darp-işkence iddiasına ilişkin şikayet aradan tam 9 ay geçmesine karşın hala cevabını bulamadı. 

Caner Ş. (29) adlı kişi 3 yıl önce adam yaralama suçundan yargılanarak hüküm giydi ve 1 No'lu T Tipi Cezaevi’ne konuldu. 
 
Caner Ş., Mart ayında karantina koğuşunda yaşanan bir olaydan ötürü hücreye nakledildi. Kendisinin, ailesinin ve avukatlarının şikayetine göre burada infaz koruma memurlarının saldırısına uğradı. 
Cezaevi yönetimi tarafından ambulans yerine minibüsle Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi’ne kaldırılan hükümlü toplam bir ay burada tutuldu. 
 
 
4 İNFAZ HAKİMLİĞİ: MAHKUM DARP EDİLMİŞ!
 
Haberin önemli ve ilginç ayrıntıları bu noktadan sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Ailesi ve avukatları Caner Ş.’ye verilen 11 günlük disiplin cezasının kaldırılması için hukuk yoluna başvurdu. 
 
Adana 4. İnfaz Hakimliği 2022/2019 sayılı kararında, “Mahkemeye sunulan Adli Tıp ve Bilirkişi raporları ile cezaevinin kamera görüntüleri dikkate alındığında, mahkumun hiçbir şekilde disiplinsiz harekette bulunmadığı, infaz koruma memurlarına karşı gelmediği, tam tersine darp edilen kişinin Caner Ş. olduğunu” hükme bağladı. 
 
 
Aynı kararda cezaevi koridorlarında mahkumun sürekli koridorlarda dolaştırıldığı, pansuman yapıldığı da yer aldı. Bu kararla birlikte mahkum Caner Ş. hakkındaki 11 günlük disiplin cezası iptal edilmiş oldu. 
Aile, bu kararın ardından avukat aracılığıyla ‘çocuklarına zarar verdiği mahkeme kararıyla belirtilen’ kişilere yönelik savcılığa şikayette bulundu. 
 
İTİRAZDA TAM TERSİ KARAR ÇIKTI!
 
Savcılık, 4. İnfaz Hakimliği’nin mahkumun lehine olan bu kararın kesinleşmesine saatler kala bir üst mahkemeye başvurdu. 
 
Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi ‘kamera görüntülerini ve belgeleri incelemeksizin’ sadece infaz koruma memurlarının ifadesine dayalı olarak kararı bozdu (2022/714).
 
İki mahkeme kararı arasındaki derin çelişki dikkati çekerken, 4. İnfaz Hakimliği’nin istettiği görüntülerde bu mahkemenin kararını destekleyici görüntüler yer alıyordu. 
 
9 AYDA SAYISIZ İDDİANAME HAZIRLANDI
 
Ancak fotoğraflı ve görüntülü belgelerle birlikte şikayet dilekçesinin verilmesinden bu yana tam 9 ay geçmesine karşılık şikayete dair hiçbir karar verilmemesi dikkatleri üzerine çekti. Elde adli tıp ve bilirkişi raporu bulunmasına rağmen ilgili savcılığın neden beklemede kaldığı merak konusu. 
 
 
Mart ayından bu yana Adana’da sayısız çete ve yolsuzluk operasyonu (Balcalı dahil) yapılıp hepsinin iddianamesi hazırlandı. Bu şikayet konusunun sürece yayılması kafalarda soru işareti yaratıyor.