Kahramanmaraş ve Hatay depremini tam 10 yıl önce uyaran Jeofizik Mühendisleri Genel Merkez Onur Kurulu üyesi Melih Baki, Adana için deprem riskinin yüzde 1 seviyesine yaklaştığını söyledi. 

Sahadaki verileri dakikası dakikasına incelediklerini vurgulayan Baki, Ceyhan, Yumurtalık, Kozan gibi bölgelerde hafif bir sismik birikim olsa da büyük bir deprem riski taşımıyor. Zaten Kahramanmaraş ve Hatay depremleriyle büyük bir enerji boş alımı gerçekleşti. Olsa olsa artçıları hissederiz” dedi. 

“Adana’da deprem olacak” diye uyarısını diline dolayan meslektaşlarına da seslenen Melih Baki, “1. derece deprem bölgesi olduğumuz zaten malum. Böyle konuşup Adanalıyı yıllar boyunca sokakta mı yatıracaksınız? İnsanlarımız lütfen sahada çalışan bilim adamlarının sesine kulak versin” şeklinde konuştu.

Melih Baki söyle devam etti:

“Doğal afet diye bir şey yoktur. Doğal olaylar vardır. Bu doğal olaylara karşı gerekli önlemleri almadığınız sürece doğal afete dönüşecektir. O yüzden bilimden ve akıldan uzaklaşmamak gerekir. Depreme karşı güvenli yapılar oluşturarak bunun üstesinden gelebiliriz. Dünyadaki bir çok ülke bunun örnekleridir. Biz bunu gerçekleştiremediğiniz için doğal afet diyoruz.”

Bu bilim insanı, 1998 Ceyhan depremini üç hafta önceden duyurduğu (Akdeniz’in suyunda 4-5 derece ısınma var, dikkat demişti) için mahkemeye verilmişti. İfadesini verdikten sonra deprem meydana geldi. Melih Baki, Adana BŞB’nin düzenlediği deprem çalıştayına da konuşmacı olarak davet edilmemişti.