Adana, cumhuriyet tarihi boyunca, sadece gastronomi turizmi ve tarihi zenginlikleriyle değil, sinema ile de anılan sayılı şehirlerden birisi olmuştur. Şehir 1960'lardan beri birçok film ve dizi setine de ev sahipliği yapmıştır. Peki, Adana'da hangi filmler Adana'da hangi unutulmaz başyapıtlar çekildi? İşte Adana'nın sinema tarihinden öne çıkan filmlerden sadece birkaçı...

Adana'da çekilen ilk film: İkisi de cesurdu Adana'da çekilen ilk film 1963 yılındaki "İkisi de Cesurdu" olmuştur. İkisi de Cesurdu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Semra Sar'ın oynadığı yönetmenliğini ise Ferit Ceylan'ın yaptığı sinemamızın unutulmaz filmlerinden birisi olmuştur.

Unutulmaz James Bond filmi: Skyfall Skyfall, 2012 yapımı bir casus lmi ve Eon Productions tarafından üretilen James Bond serisinin 23. filmidir. Başroldeki James Bond karakterini üçüncü kez canlandıran Daniel Craig filmde MI6'ya yapılan saldırıları ve veri sızıntılarını Adana'ya kadar inceler.

"Selvi Boylum Al Yazmalım" Adana'da çekilen 1978 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım, Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini de almıştır.

"Kendi Yolumda" 2010 yapımı Kendi Yolumda, Uluslararası Adana Film Festivali'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini almıştır.

"İki Yabancı" Tımarhaneden kaçan bir adamla, onu evine götürüp yardım eden bir genç kızın aşk öyküsünü anlatan 1966 yapımı İki Yabancı filminin bir bölümü de Adana'da çekilmiştir. Filmin başrolünde ise Cüneyt Arkın ile Mine Sun boy göstermiştir.

"Kahpe Bizans" Roma İmparatoru Illetyus, rüyasında o gün doğan bir çocuk tarafından öldürüleceğini görür ve o gün doğan tüm çocukların öldürülmesini emreder. Süper Gazi'nin doğan üçüzleri, nehre bırakılır, biri Roma varisi olur; biri obada, diğeri nehirde yaşar... Mehmet Ali Erbil, Cem Davran, Sümer Tilmaç gibi usta isimleri bir araya getiren film de Adana'da çekilmiştir.

Kemal Sunal'ın unutulmaz filmi Yedi Bela Hüsnü de Adana'da çekilen unutulmaz Yeşilçam klasikleri arasında... "Yedi Bela Hüsnü" Mahallenin iyi yürekli, saf delikanlisi Hüsnü, ayni mahallenin en güzel kızı Hüsniye'ye deliler gibi aşıktır. Hüsniye'nin ilgisini çekmek için olmadık numaralar deneyen Hüsnü en sonunda kabadayılığa özenecektir...