Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı takvim kapsamında, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi süreci yarın (18 Mart Cumartesi) başlıyor.

Ancak Adana Barosu avukatlarından Mustafa Çinkılıç, 6 Nisan 2022’de yürürlüğe giren 7393 sayılı seçim kanununun bu seçimlerde uygulanamayacağını ileri sürerek iptali için başvuruda bulundu.
 
Av. Çinkılıç, Anayasanın amir hükmüne göre söz konusu yasa değişikliğinin bir yıldan önce yürürlüğe gelemeyeceğini öne sürerek, “Burada baz alınması gereken tarih 14 Mayıs 2023 değil seçim takviminin YSK tarafından resmen başlatıldığı 18 Mart 2023’dür. Bu nedenle henüz bir yıl dolmamış olduğundan değişikliği uygulamak anayasal bir suç oluşturur ve iptali gerekir” iddiasında bulundu.
 
Çinkılıç şöyle konuştu;
 
“14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde, Anayasanın 67. maddesinin son fıkrasının emredici hükmüne göre uygulanmaması gerektiğine ilişkin itiraz dilekçemi, YSK ‘ya gönderilmek üzere Çukurova ilçe Seçim Kuruluna verdim. 
Hiç kimsenin Anayasayı ihlal etme lüksü ve ayrıcalığı yok.
Burada iktidarın hedeflediği il ve ilçe seçim kurulları başkanlarının kurayla atanmış olmasıdır. Halbuki bir önceki yasaya göre en kıdemli hakim bu görevi üstleniyordu ve yasal olan da buydu. Seçim kurullarının önemini dikkate alacak olursak durum daha iyi anlaşılacaktır. Ayrıca bir önceki kanunda seçim barajı yüzde 10 idi, 6 Nisan'daki değişiklikle yüzde 7'ye indirildi. Bu seçimde uygulanamaz”