Altılı masa kurmayları 'imza' tartışmalarına ilişkin, “Cumhurbaşkanı adayı masadaki liderlerden olacak. Diğerleri için de cumhurbaşkanı yardımcılığı düşünülüyor. Başbakanlık kabinesindeki gibi imza yetkisinden söz ediyoruz” dedi.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, Güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelen Altılılı masa liderlerine yönelik imza yetkisi açıklaması tartışma yarattı. Masanın kurmayları konunun ayrıntılarını paylaştı.

Tartışması Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun sözleriyle başladı. Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında cumhurbaşkanı olacak kişinin yetkilerini masadaki genel başkanlarla paylaşacağını söyledi. Altılı masada böyle bir konunun değerlendirilmediğini belirten İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise “Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bahsedilen şekilde bir yöntem doğru değildir. 30 Ocak’ta Altılı masanın ortak aklı devreye koyularak cumhurbaşkanının daha sağlıklı çalışmasının koşullarını hazırlayacak” diye konuştu.

30 OCAK’I İŞARET ETTİLER

İktidar, Davutoğlu’nun açıklamasını “cumhurbaşkanı üzerinde vesayet” olarak yorumladı. Konuya ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan Altılı masa kurmayları, geçiş süreciyle ilgili her partinin farklı bir görüşü olduğunu ancak ortak metnin 30 Ocak’ta açıklanacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanının aldığı her karar için masadaki genel başkandan izin istemesinin doğru olmayacağını söyleyen kurmaylar, “En yüksek ihtimal olarak cumhurbaşkanı adayı masadaki liderlerden biri olacak. Bu durumda da o kişi seçilirse, yetkilerinin bazılarını diğer genel başkanlarla paylaşacak. Diğer başkanların da cumhurbaşkanı yardımcılığı düşünülüyor. Bu durumda da başbakanlık kabinesindeki gibi bir imza yetkisinden söz ediyoruz. Yani gündelik her kararda cumhurbaşkanı izin istemeyecek ama bazı konularda kabine ile yetkilerini paylaşacak” ifadelerini kullandı.