ADANA'da son 3 büyük depremi atlatan 50 yıllık Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi binasında güçlendirme çalışması başlatıldı. 25 yıl önce Ceyhan depreminde hasar gören, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinde büyük kısmı boşaltılan hastane binasındaki güçlendirme, 1 yılda tamamlanacak.

Tahliye edilen poliklinikleri başka hastanede hizmet veren tarihi Balcalı Hastanesi'nin bölgenin sağlık üssü olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, "Güçlendirmede 1 yıla kadar tüm çalışmaların bitmiş olacağını ümit ediyoruz" dedi.

Adana'da 27 Haziran 1998'de Ceyhan merkezli 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından sahra hastanesi kurup, tedbir amaçlı kolonların güçlendirilmesi yoluna giden Balcalı Hastanesi'nin 7 katlı ana binası, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden de etkilendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeye alınan hastane, bu süreçte çok sayıda depremzedeye de acil bölümünde sağlık hizmeti sundu. 20 Şubat'ta ise Hatay'da 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki art arda iki deprem daha yaşandı. Bu sırada yapılan hasar tespit çalışmaları sonuçlanan hastanenin ana binasındaki taşıyıcı kolonlar 'yorgun' çıktı. Orta hasar tespit edilen hastanede 22 Şubat'ta hastalar tahliye edilip, çevre hastanelere nakledildi.

HASTANENİN BİR KISMI YÜREĞİR'E TAŞINDI
Ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çukurova bölgesindeki çok sayıda ilden gelen hastaya, teknolojik ve akademik açıdan hizmet sunarak bölgenin sağlık üssü konumunda olan 50 yıllık Balcalı Hastanesi'nin taşınacağını bildirdi. Bazı öğretim üyeleri, doktor ve sağlık çalışanları tıp fakültesi hastanesinin tek çatı altında ya da kampüste olacak şekilde hizmet verebilmesi için zaman zaman yürüyüş ve oturma eylemleri yaptı.

Ancak bir kısmı hastane içindeki ek hizmet binalarında bir kısım poliklinikler de Yüreğir Devlet Hastanesi'ne taşındı. Bu arada güçlendirme çalışmaları için proje ve ihale süreci başlatıldı.