Adana’da depremde yıkılan binalara ilişkin gerçekleştirilen gözaltıların ardından bazı isimler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ancak üç savcının teknik eleman destekli yürüttüğü soruşturmada 16 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 

Gözaltına alınanların bazı müteahhitlerle inşaat mühendislerinin olduğu kesinleşti. 
 
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde yıkılan binaların 2000 yılı öncesinde yapılmış olması, bu süreçte geçerli olan TUS (teknik uygulama sorumluları) nedeniyle bu tarihten öncesi baz alındı. Buradan hareketle gözaltına alınan 16 kişiden 10 kadarının inşaat mühendisi olduğu edinilen bilgiler arasında. 

Yıkılan binaların bu müteahhit ve mühendislerin sorumluluğunda olduğu ifade ediliyor.
 
Bilindiği gibi, Adana’da 2000 sonrası devreye sokulan Yapı Denetim Firmalarının sorumluluğundaki hiçbir bina yıkılmadı; ancak Çukurova ilçesi sınırları dahilindeki birçok yeni binada ciddi hasarların meydana geldiği gözlendi. 
 
 
ARTIK UYGULAMADA OLMAYAN TUS NE İDİ! 
 
Bir yapının fenni mesuliyetini ayrı ayrı üstlenen serbest çalışan Mimar, İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi ve Elektrik Mühendisinin her birine TUS (Teknik Uygulama Sorumlusu); bu uygulamanın bütününe kısaca “4lü TUS” yapı denetim uygulaması denilmektedir.