Açık liselere geçişin zorlaştırılması üzerine, okul yerine kursa gitmek isteyen 12. sınıf öğrencilerinin tercihi devamsızlık yapmalarına göz yumarak yüksek not vadeden özel okullar oluyor. Bu okullara hiç gitmeden 25 bin liraya diploma satın almak mümkün. Milliyet Gazetesi’nin bu haberi Adana’da da gündemde olan önemli bir eğitim sorununu gündeme taşıdı.

Bu ciddi eğitim sorununa yönelik Adana’da da il-ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sert önlemler alması bekleniyor. Çünkü hem eğitimin dejenere olması hem de Öğrenciler arası haksız rekabet açısından sakıncalı bir durum olarak nitelendiriliyor. Eğitimde kalite çıtasının yüksek tutulması amacıyla sıkı bir önleyici organizasyon ve denetimin şart olduğu vurgulanıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarda devamsızlığın önüne geçmek için önlemler alıp açık öğretime geçişleri zorlaştırınca veliler ve öğrenciler farklı formüller aramaya başladı. Bu noktada bazı özel okullar, öğrencilerin imdadına yetişti. Anadolu lisesi statüsündeki bu okullar, kuralları kılıfına uydurup adeta “açık özel lise” gibi faaliyet gösteriyor.

SINAV GEÇME GARANTİSİ VERİLİYOR

Milliyet Gazetesi muhabiri, İstanbul özelinde kendi içinde büyük bir sektöre dönüşen okulları, bu yıl 12. sınıfta olan ancak sınava hazırlanmak için okula gitmek istemeyen bir öğrencinin velisi gibi aradı. Anadolu lisesi diploması almak isteyen öğrencileri kabul ettiklerini muhabire aktaran Ümraniye’deki okul yetkilisi, “Öğrenci, sınava hazırlık kursuna gidebilir. Sadece kaydı bizde gözükecek. Hiçbir problem olmaz” dedi.

Okullarında öğrencilere farklı alternatifler sunduklarını aktaran bir diğer yetkili de okula gelip derslere katılmak isteyen öğrencilere eğitim verdiklerini, sınava hazırlanmak için gelmek istemeyenleri ise zorlamadıklarını belirtti. Bu okulda da öğrenim ücreti 25-30 bin TL aralığında. Ayrıca öğrenci, okula her gün gelip gitmek isterse ücret daha da artabiliyor.

AÇIK LİSEYE GEÇİŞLER ZORLAŞTIRILDI

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde birçok değişiklik yapan Milli Eğitim Bakanlığı, bu kapsamda açık liseye geçişleri zorlaştırdı. Yönetmelikle milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye nakil ve geçişler yapılmamasına karar verildi. Ayrıca devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak.

YENİ YÖNTEM: MERDİVENALTI DÖNEM

Ancak Bakanlığın bu uygulamasını delen bazı açıkgözler eğitimde merdivenaltı dönem başlattı. 12. sınıf öğrencilerinin yeni adresi olan “açık özel lise”lerde süreç şu şekilde işliyor:

Öğrenci, kaydını görünürde özel Anadolu lisesi olan bir liseye aldırıyor. Ancak okula hiç gitmeyip hafta içi sınava hazırlık kurslarına, özel derslere devam ediyor. Okula sadece kaydolurken gelen öğrenci sınavlara girmiyor, yoklamalara da katılmıyor. Dönem sonunda ise yüksek bir Ortaöğretim Başarı Puanı’yla mezun olup Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) rakiplerine puan farkı atabiliyor.