Bayramda çayn yanında tüketilecek en lezzetli atıştırmalıklardan biri elmalı kurabiyedir. Hem hamuru hem de içerisinde malzemeler eşsiz bir lezzet deneyimi yaşatır. Fakat bu lezzetli atıştırmalıkların hamurunun kıvamını tutturmak ve şeker dengesini yakalayabilmek oldukça zordur. Bu noktada devreye 32 yıllık pastaneci Selim Usta giriyor ve tüm tecrübelerini sizlere aktarıyor. Peki evde pastane usulü elmalı kurabiye nasıl yapılır? Bu tarifi uyguladığınızda elmalı kurabiyeler asla dağılmıyor ve kıyır kıyır oluyor.

SİRKE ELAMLI KURABİYENİN KIYIR KIYIR OLMASINI SAĞLIYOR

Hakimiyet.com'un Nefisyemektarifleri.com sitesinden derlediği habere göre, Tarife eklediğiniz sirke kurabiyelere kıyır kıyır bir kıvam verir. Kurabiyelerden sirke kokusu almazsınız. Margarin yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. Kullandığınız katı yağ oda sıcaklığında yumuşatılmış olmalı.

ASLA DAĞILMAYAN ELMALI KURABİYE TARİFİ 

Malzemeler

2 adet büyük boy elma
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
2 su bardağı un
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tarçın
Bir tutam tuz

Elmaları soyup rendeleyin. Rendelenmiş elmaları bir tencerede orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ile toz şekeri bir karıştırma kabında krema kıvamına gelene kadar çırpın.

Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin. Daha sonra soğuyan rendelenmiş elmayı ekleyip karıştırın.

Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, tarçın ve tuzu eleyin. Bu karışımı diğer karışıma ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırın.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika veya kurabiyeler altın rengini alana kadar pişirin.

Fırından çıkan kurabiyeleri soğumaya bırakın ve servis yapın.

ŞEKİL VERİRKEN HASSAS DAVRANIN

Hamura şekil verirken mutlaka hassas davranmalısınız. Aksi halde şekil bozulur ve bu da kurabiyelerin dağılmasına yol açar. Ayrıca hazırladığınız iç harç kesinlikle soğuk olmalı. Yoksa hamurun yumuşamasına ve nemli kalmasına neden olur. Bu da istediğiniz gibi pişiremeyeceğiniz anlamına gelir. Diğer taraftan nişasta kullanmanız elmalı kurabiyenin kıyırlığı açısından oldukça önemlidir. Ve kabartma tozunu abartmayın, 1 çay kaşığı yeterli oluyor.

Kaynak: Hakimiyet.com, Cumhuriyet.com.tr

Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil