Kademeli emeklilik müjdesi geldi! 3600, 4500, 5400 günle emekli oluyorsunuz! EYT'li değilseniz üzülmeyin! Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandırılan durumlarına ilişkin bir imkanları bulunmaktadır. Bu kişiler, yaş şartına takılmadan emekli olma hakkına sahiptirler. Ancak bu tarihten sonra işe girenler için böyle bir hak mevcut değildir. Son yıllarda, EYT’yi kaçıranlar tarafından bu duruma ilişkin talepler dile getirilmiştir. Bu taleplerin karşılıksız kalmaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından özel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların sonucunda, kademeli emeklilik sistemine geçiş yapılabileceği açıklanmıştır.

Kademeli emeklilik sistemi, belirli bir süre boyunca prim ödeyen ve belirli bir yaşa gelmiş olan kişilerin emekli olma imkanlarını arttırmayı hedeflemektedir. Bu sistem kapsamında, öncelikli olarak prim ödeme süreleri uzatılacak ve yaş şartları da buna göre ayarlanacaktır.

Emeklilikte EYT

Emeklilikte EYT, yani "Emeklilikte Yaşa Takılanlar", 1999 yılından önce işe giren fakat emeklilik yaşının 58 ya da 60 olması nedeniyle emekli olamayan kişileri ifade eder. Bu kişiler, emeklilik yaşının düşürülmesi talebinde bulunmaktadırlar.

Kısmi Emeklilik

3600 günde, 4500 günde ve 5400 günde kısmi emeklilik durumu söz konusu olduğunu belirten ekonomist Muhammet Bayram, "SSK’lılar için 3600 ve 4500 günde kısmi emeklilik, Bağ-Kur’lular için ise 5400 günde kademeli bir yaş şartı ile beraber emekli olunabiliyor" dedi.

Esnek Yaş Şartı

Bayram özetle şunları söyledi:

"Yaş şartının esnetilmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması ile kısmi emeklilik sağlanabilir.

Borçlanma İmkanı

Eğer yaş şartı kaldırılmasa dahi prim sayıları yetmiyorsa devletimiz borçlanma imkanı getirerek prim günleri tamamlanabilir.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı

Kadınlarda emeklilik yaşının esnetilebileceğine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunmuştu. Hatta ev hanımlarının erken emekliliğine ilişkin bir husus vardı. Ev hanımlarının emeklilik priminin 3’te 1’inin devlet tarafından karşılanacağını söylemişti. Kadınlarımız 3’te 1 oranında daha kısa sürede emekliliklerini tamamlamış oluyor.

Askerlik Borçlandırmasıyla Erken Emeklilik

Bayanların doğum borçlandırması gibi bir fırsat erkekler için de geçerlidir. Baylar, askerlikte geçirdikleri sürenin tamamını prim borçlanmasına sayılabiliyor. Yedek subaylar da görevlerinin tamamını emeklilik için kullanabilmektedir. Bu fırsatları değerlendirenler erken emeklilik hakkı elde edebilirler.

Sağlık Sorunları Nedeniyle Erken Emeklilik Fırsatı

 

Askerlik, doğum borçlandırmasının yanında erken emeklilik için kullanılan bir başka yöntem de malulen emekliliktir. Sonradan çıkan ve görevi yapmaya engel olan rahatsızlıklar kullanılarak erken emekli olunabilir. Malulen emekli olabilmek için kişinin %60 engel durumunu rapor haline getirmesi gerekir. Ayrıca 10 yıl çalışmalı ve 1800 prim günü ödemesi bulunmalıdır. Memur ve Bağ-Kurlu olanların da doğum borçlandırması, askerlik borçlandırması ve malulen emeklilikle erken emekli olabilme imkanı vardır.