Elektrikli araçlarda üretim giderek hız kazanırken Çinli otomotiv üreticisi BYD, bu anlamla listenin ilk sıralarında geliyor. Ekonomist.com.tr'nin CNBC'ye dayandırdığı habere göre, Seagull fiyatları artık 69.800 yuan'dan yani 9.700 dolardan başlıyor. Yine ayın haberde BYD'nin fiyatlarda otomobil satmasının küresel anlamda pazar fiyatlarındaki dengeyi değiştireceğinin bir kanıtı olduğu ifade ediliyor. 

Ortaya çıkan raporda, Seagull'ın tesirinin sebebinin otomobilin teknik özellikleri değil fiyatı ve pazarda yer alan yanındaki otomobil fiyatlarındaki dengeleri değiştireceğini söylüyor. 

Ekonomist.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Çünkü tamamen elektrikli bir hatchback olan Seagull 10 bin dolardan az bir başlangıç fiyatına sahip ve bildirildiğine göre Çinli otomobil üreticisi için yine de kar anlamına geliyor. En azından firma zarar etmiyor. ABD'li otomobil üreticilerinin elektrikli araçlarda ulaşamadığı karlara Çinli üreticilerin ulaştığı vurgulanan makalede, "Detroit ve Teksas'tan Almanya ve Japonya'ya kadar otomotiv yöneticileri ve politikacılar diken üstünde" yorumu yapılıyor.

Söz konusu raporda belirtildiğine göre, ulusal çapta otomobil üreticileri arasında, Çin merkezli ve Warren Buffett tarafından desteklenen BYD gibi rakiplerin, kendi pazarlarına girerek yerel üretimi artırması ve araç fiyatlarını rekabetçi bir şekilde düşürmesi endişesi bulunmaktadır. Bu durum, küresel otomotiv endüstrisi için potansiyel bir tehdit oluşturabilir.

ABD BOŞUNA ENDİŞE ETMİYOR

Kar amacı gütmeyen kuruluş Alliance for American ise 9700 dolarlık araç için, ”Çin hükümetinin gücü ve finansmanıyla desteklendikleri için çok ucuz olan ucuz Çin otomobillerinin Amerikan pazarına girişi, ABD otomobil sektörü için yok olma düzeyinde bir olaya dönüşebilir” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE'YE GELMESİ BEKLENİYOR

Diğer taraftan BYD'nin Türkiye pazarını oldukça sevdiği ve en ucuz otomobili Seagull'u pazara sokmak için girişimlerinin olduğu öğrenildi. Yaklaşık 9 bin 700 dolar seviyesinden başlayan BYD Seagull, Türkiye pazarına da 300.000 TL'dan başlayan fiyatlarla giriş yapacak.