Adana’da okullar yarın açılıyor. 513 bin öğrenci , 1480 ayrı binada eğitim ve öğretime kaldığı yerden devam edecek. 

Depremin ciddi ölçüde örselediği Adana’da ilk gün okullarda eğitim öğretime katılımın yüzde 100 olması zaten beklenmiyor. 

Çünkü deprem nedeniyle az da olsa Adana’dan gidip başka yerlere geçici olarak yerleşenler ve paniğe kapılıp az katlı yapılarda yaşamayı ve mümkünse dışarı çıkmamayı tercih edenler var.

Bu nedenle ilk hafta yüzde 50-60’ın üzerindeki katılım bile milli eğitim açısından başarılı sayılabilir. 

Bu arada Adana’daki öğrenci velilerine güven vermesi açısından 1480 yapının depremle olan ilişkisi hakkında kısa bir bilgi vermem gerekiyor. 

Çok çok büyük bir oranda depremi hasarsız atlattılar. Şu anda bu okul yapılarının en az evlerimiz kadar (hatta daha güvenli) sağlam olduğunu söyleyebiliriz. İçlerinde az-orta-ağır hasarlı olan özellikle Seyhan’ın güneyindeki okullar bulunuyor. Bunlar ya onarılacak ya da duruma göre yeniden inşa edilecek. (Çok düşük bir rakam)

Bu yüzden ‘depremle birlikte yaşamaya alışık olma’ mottosu çerçevesinde çocuklarımızı okullarından ve eğitimden yoksun bırakmamalıyız. 

Unutmayın ki 6 Şubat‘tan sonra bu okullar binlerce Adanalı aileye ev sahipliği yaptı, onları barındırdı. 

Ayrıca Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü çocuklarımızı ‘binalara tıkma’ niyetinde de değil. Onların yaşadığı travma dikkate alınarak gerekirse bahçelerde bile ders vermeye hazır bir hale getirildi, okullarımız. 

“Pandemi var evden çıkma, deprem oldu eve girme” süreci çocuklarımıza eğitim öğretim noktasında çok şey kaybettirdi, onları geride bıraktı. Elbette onların can güvenliği bizler için en önemlisi ama güvenilir ortamlarda yaşamı kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Nasıl ki deprem beklentilerine karşın işimize gidiyorsak çocuklarımızın da yeri eğitim kurumlarıdır. 

Bu yüzden diyorum ki; haydi okula Adana!

Ali PEKMEZCİ