Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türkiye ekonomi modeli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati’ nin açıklamaları gündemde yer aldı. Vatandaşlar yapılan açıklamaların detaylarını merak etti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den Önemli Açıklama!

2019 yılında Çin’ in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsün dünya genelinde yayılması ile birlikte tedarik zincirinde ciddi kopuşlar meydana geldi. Bu kapsamda küresel piyasalarda yüksek enflasyon rakamları kendini hissettirdi. Uluslararası sistemi göz önünde bulundurduğumuz zaman küresel piyasalarda yaşanan yüksek enflasyon rakamları yurt içi piyasalarda da kendini hissettirdi. 

Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve gelişmemiş ülkeler kategorisi kapsamında ele aldığımızda yüksek enflasyon rakamları kendini farklı şekillerde göstermektedir. Dolayısı ile Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler kapsamında olduğundan dolayı yüksek enflasyon rakamları hayatın hemen hemen her sektöründe kendini göstermektedir. Bu kapsamda hayat pahalılığı kendini hemen hemen her sektörde gösterdiğinden dolayı vatandaşlar daha uygun fiyatlara alışveriş yapmak için kampanyaları takip etmektedir. 

İhracatta Rekor Kırıyoruz!

Pandemiden bu yana hem küresel piyasalarda hem de yurt içi piyasalarda yüksek enflasyon rakamları ile mücadelenin devam ettiğini ifade edebiliriz. Dolayısı ile hayat pahalılığı kendini hemen hemen her sektörde göstermektedir. Bu bağlamda vatandaşlar kampanyaları takip ederek fırsatlardan yararlanmaya çalışıyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Türkiye Ekonomi Modeli ile ihracat rekorları kırmaya devam ediyoruz. Yaşanan deprem felaketinin etkisiyle Şubat’ta daralan ihracat, mart ayında yıllık yüzde 4,4 artış kaydederek tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını yakaladı. Böylece yıllıklandırılmış ihracat 255,7 milyar dolarla yeni bir rekora imza attı. Yine mart ayında otomobil satışları yıllık yüzde 57,9 ve hafif ticari araç satışları yıllık yüzde 75,3 artış kaydederken, satın alma yöneticileri endeksi (PMI) bir önceki aya göre 0,8 puan artışla eşik değerinin üzerinde, 50,9 seviyesinde seyretti. En zorlu koşullarda dahi yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı yaklaşımımızla ekonomimizi büyütmeye ve güçlendirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İhracat oranları 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin etkileri ile daralma yaşadığını ifade edebiliriz. Yaşanan deprem felaketinden Kahramanmaraş, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep çok kötü etkilendi. Depremden etkilenen şehirlerde büyük yıkımlar oluşurken aynı zamanda birçok insanımızın da cansız bedeni çıktı. Öte taraftan enkaz çalışmalarında binlerce vatandaşımız da yaralı bir şekilde kurtarıldı. Yaşanan facia ile başlangıçta Elazığ da dahil edilerek 11 ilde OHAL ilan edildi. Ardından Batman, Mardin, Bingöl, Kayseri, Tunceli ve Niğde de hasar gören binaların bulunduğu bölgelerde Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edildiğini ifade edebiliriz. 
Yönetmeliğe göre şartlara baktığımız zaman “Afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması, tarım ürünlerinden en az üçte birinin zarar görmüş olması, büyük ve küçükbaş hayvanın telef olması, o yerde kışların çok şiddetli ve inşaat mevsiminin kısa süreli olması, o yerdeki kamu tesislerinin (Yol, su, elektrik, kanalizasyon v.s.) kullanılamayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmüş olması, ulaşım imkânlarının çok sınırlı olması” olduğunu görüyoruz. 
Genel hayata etkili afet bölgesinde “Bir yer Afet Bölgesi ilan edildiğinde, orada yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz götürülür. Yapılardaki hasarı tespit etmek amacıyla teknisyenler görevlendirilir. Yönetmelikte bölgedeki kişilerin, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi öngörülür. Kamu personeline de düzenli bir şekilde yolluk, harcırah ve avans ödemesi yapılır. Bölgedeki her bir ailenin, her bir bireyinin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir. Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir, binaların yıkılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunur” gibi olaylar yaşanmaktadır.