Beşiktaş’ta 17 Eylül’de yapılacak olan Divan Başkanlık Seçimi öncesinde mevcut başkan Tevfik Yamantürk yeniden adaylığını açıkladı.

'BEŞİKTAŞ’TA YERİ OLMAMALI'

Tevfik Yamantürk, "Ethem Sancak’ı yönetimin disipline verdiğini duyduk. Ama bence önemli olan toplum, bu gibi insanları içine kabul ederken daha dikkatli olmalı. Kimin kayığına binerse onun küreğini çeken insanların Beşiktaş’ta yeri olmamalı. 'Bana Türk demeyin, ben Arap’ım, utanırım' deyip de arkasında aslan gibi Türk koruma polisiyle İstanbul’un ortasında dolaşan insanları Beşiktaş’ta yeri olmamalı. Burada ay-yıldız var, Arap bayrağı yok. Beşiktaş millidir, milli kalmalıdır" dedi.

Yamantürk’ün bu ırkçı ve faşizan söylemine Ethem Sancak’tan çok sert tepki geldi. 

Sancak şunları söyledi: 

“ANADOLU, farklı dillerin ve farklı kültürlerin İslâm ve Türk devlet aklının bütünleşik ve dönüştürücü gücüyle önce Selçuklu, sonra Osmanlı Devleti’ne tanık olmuş en büyük medeniyet kıtasıdır.

Bu toprakları İslâmsızlaştırmak ve Türk devlet aklına diz çöktürtmek isteyen emperyalist güçler ve onların bu topraklardaki uzantıları her fırsatta farklı dil ve kültürleri karşı karşıya getirmek, büyük devlet ve büyük medeniyet birliğini parçalamak için her türlü yolu denemiş ve bu topraklardaki satılık ruhlu uşaklarıyla işbirliği yaparak nihayetindeAnadolu’yu işgal etmişlerdir.

Bin yıldır bu topraklarda Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Çerkez’iyle, Boşnak’ıyla, Laz’ıyla, Abhaz’ıyla, Gürcü’süyle, Arnavut’uyla hep beraber “Müslüman” ve “Türk Devleti” şiarıyla el birliği yaparak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı verdik ve kazandık. Bu ülkeyi kuran aziz milletimizi yok Kürt, yok Arap, yok Gürcü diye ayrıştırmaya ve bu ülkenin farklılıklarını ötekileştirmeye kalkan her dili bu millet kökünden koparmıştır. 

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli muzaffer adreslerinden biri, aziz milletimizin iradesini yansıtan, “Kurtuluş Savaşı’nın kurucu sivil örgütleri” listesinde olan ve benim de üyesi olmaktan şeref duyduğum Beşiktaş Jimnastik Kulübü’müzdür. BJK’nın asli renkleri bayrağımızın rengi olan kırmızı ve beyaz iken; Anadolu işgal edildiği için; “iyi günde kötü günde, hep birlikte!” şiarıyla renkleri siyah ve beyaza dönüştüren asil BJK’nın şehitleri ve futbolcuları, yöneticileri arasında Arab asıllı vatanperverler varken; BJK, etnisite nefreti ve ötekileştirici dile asla prim vermeyen şerefli geçmişi ortada dururken; Divan başkanlığına aday olan birinin akıl tutulması izlenimi veren veya daha büyük bir projenin parçası olmayı kendine rol almayı şahsi kariyeri için basamak kıldığı ihtimalini de çağrıştıran açıklamaları kabul edilemez.

Hayatım boyunca Beşiktaş için maddî, manevîve vizyona yönelik katkılarım oldu; bu, benim Sevgili Beşiktaş’ıma karşı ödevimdi. Beşiktaş sevdalısı olarak bir sefer olsun ne sohbetlerimde, ne de Beşiktaş JK yönetimine katkı ve eleştirilerimde herhangi bir isme yönelik ahlâk dışı bir ağız, iftira veya imada bulunmadım. Ben fikirlerim, aksiyonlarım ve projelerimle kendimi ortaya koymaya çalışırım; ortaya Beşiktaş JK adına ve lehine fikir, aksiyon ve proje koyamayan, çözümleme yapamayan, kriz yönetemeyen ve bunun yerine sağa sola iftira atan, diğer isimlere yönelik kirli dil kullanan veya popülist şovlara başvuran zavallıların propaganda eşiğine düşmedim, düşmem.

Beşiktaş JK fikre, vizyona, çözümlemeye ve entelektüel zekâya itibar eder, Beşiktaş’a her zaman karşılıksız maddî ve manevî destek veren vefalı kahramanlara saygı duyar ve destekler. Makam popülizmine kendini adamışkariyer kuklalarına ise geçit vermez. 

Beşiktaş JK adına her makamı magazin ağzıyla ve bel altı salvolarla işgal etmek, sadece Beşiktaş’ın değil, spor dünyasının da düşük profillere teslim edilmesine yol vermek olur. Bu ise kabul edilemez.

Bu topraklarda Kürtler, Araplar, Boşnaklar, Abhazlar, Gürcüler ve Çerkezler bin yıldır kurucu bileşenlerin parçasıdırlar. Ben yüzlerce yıldır Anadolu’da; Hatay’da, Mardin’de, Şanlıurfa’da olduğu gibi Siirt’de de yaşamış Arap asıllı ama Türk Devleti’nin şerefli bir vatandaşıyım. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde herhangi bir makama aday olmak için ortaya fikir, aksiyon ve projeler koymak ve vizyoncu bir yol haritası paylaşmak yerine, başta Şanlıurfa, Mardin, Hatay ve Siirt olmak üzere, bu toprakların aslî unsuru olan Arap asıllı kardeşlerimize, vatandaşlarımıza “Arap’ım diyen Türk bayrağı taşıyamaz!” imasıyla ve daha da zıvanadan çıkarak, “Arap olan Beşiktaş’a giremez!” diyecek kadar halkı bölen, ayrımcılığı kışkırtan ve şahsım üzerinden millî birliğimizin aslî unsuru olupbenim gibi Arap asıllı kardeşlerimizi hedef göstererek “Türk bayrağı taşıyan yere giremez” diyecek kadar zıvanadan çıkmış bir anlayışı şiddetle kınıyorum!

Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde herhangi bir makamı işgal edecek zekâ ve ahlâkın rakibi bile olmayan şahsımı, fakat benim üzerimden de Arap asıllı olup bin yıldır bu toprakların vatandaşı olan insanlarımızı aşağılamaya izin vermem, vermeyeceğiz. Bu kimsenin hâddine değildir! 

“Arap’san…” diye başlayan ötekileştirici her tutumu kınıyorum. Bu akıl çıkması dil, asla kabul edilemez. Ayrıca Suriyeli mültecilerin memleketlerine dönme noktasında katkı sağlama gayretinde olduğumuz bir zamanda,Beşiktaş JK Divan Kurulu yönetimine talip olan birinin, “Arap’ım diyen, Türk bayrağı taşıyan Beşiktaş’a giremez!” cümlesi ve çok daha vahim şekilde herkesin can güvenliğinden sorumlu aziz polisimizi zaafa uğratacak tonda “Arap’ım deyip Türk polisiyle gezemez!” şeklindeki hezeyanı, zamanlama vehedef seçtiği kitle bakımından dikkat çekicidir. 

 

Beşiktaş JK Divan Kurulu yönetimine aday olduğunu unutarak, aklı sıra “Arap olanlara karşı politika üretmek” misyonuna girmiş bu zat, siyaseti Beşiktaş JK içinde değil, insanları dillerine ve kültürlerine göre ötekileştirmeyi marifet bilmiş partilere gidip üye olarak politika üretmelidir. Demek ki birileri bu ülkede huzursuzluk ve kamplaşma hesabı yapanlara şimdiden katkıda bulunacağının mesajını veriyor ve buna aziz Beşiktaş’ın kimliğini kullanarak kendi hesaplarına adına Beşiktaş sevdalılarını alet etmek istiyor. 

 

Herkes hâddini bilmeli! Kimse bu toprakları dil ve soy üzerinden kamplaştırma hesaplarına hiçbir şeyi, özellikle de Beşiktaş’ı alet edemez, polise ayrımcılık ödevi veremez. Benim şahsım üzerinden kirli bir kampanyaya su taşıyamaz!... Varsa Beşiktaş lehine fikir, aksiyon, proje ve vizyonun, ortaya koyarsın! Değilse, Arap vatandaşlarımıza hakaret ederek Beşiktaş camiasının ilke ve prensiplerine, geçmişine uygun olmayan dil ve tutumla aklı sıra politika taşeronluğu yağmak da nedir? 

Beşiktaş’ı bu tartışmaların ve kamplaşmanın aracı hâline getirmeye hiçbir Beşiktaşlı izin vermez, vermeyecektir. Sporu şahsî hesaplarına ve politikaya alet etmek herkese zarar veren bir eşiktir ve bu eşik aşılmalıdır. Beşiktaş ile gönül bağımı ve ona eşlik eden çabamı gölgelemek gayreti kendi kişiliği ve  vizyonu ile ortaya çıkamayanların ucuz ve kirli ataklarıdır. Beşiktaş kültürü etnisitenefretini ve çirkin politikalara büyük bir aileyi alet etmeyi cezasız bırakmaz. Hukuki tüm haklarımı etkinleştirirken; sporu aziz milletimize yönelik operasyonlarda kullanma çabasının hangi zihniyete ait olduğunu hatırlatır; Beşiktaş camiasına ve aziz milletimize saygılarımı sunarım.

Ethem Sancak 

Beşiktaş sevdalılarına ve kamuoyuna saygılarımla…"

 

Ethem Sancak