TÜRK Hepato Pankreato Bilier (HPB) Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu, görülme sıklığı 3'ncü sırada yer alan kalınbağırsak kanseri nedeniyle dünyada 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Kalınbağırsakta erken evre bir kanser çok belirti vermeyebilir. Ancak ailede birinci derece yakınlarınızda erken yaşta kalınbağırsak kanseri tanısı almış birisi varsa sizin de o kişinin tanı konduğu yaştan 5 yıl önce bir araştırılmanız lazım" dedi.

Türk HPB Cerrahi Derneği, karaciğer, pankreas, safra yolları cerrahisinin daha yüksek standartlarda uygulanabilmesi amacıyla ülke genelinde yürüttükleri bölgesel toplantılar kapsamında Adana'da Mithat Özsan Amfisi'nde sempozyum düzenledi.

DÜNYADA EN SIK GÖRÜLEN 3'NCÜ KANSER TÜRÜ

Kalınbağırsak kanserlerinin dünyada en sık görülen tür olduğunu ve 3'ncü sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu, bunun da gelişen ve gelişmekte olan toplumlardaki beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu vurguladı. Tüm dünyada yılda 1 milyon civarında insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Tellioğlu, "Dünyadaki bu verilere paralel olarak kolon kanseri Türkiye'de de benzer şekilde kadın ve erkeklerde 3'ncü sırada görülüyor. Cinsiyet açısından arada çok ciddi bir fark yok. Gelişen toplumlarda bu durumun arttığı gözleniyor. Çünkü daha fazla işlenmiş gıda tüketiyoruz. Doğal beslenmiyoruz. Yapılan çalışmalarda düzenli egzersiz yapmanın ve sebze tüketmenin faydaları gösterilmiş durumda. Sigara, alkol, işlenmiş gıdalar, kırmızı eti çok fazla tüketmek, özellikle işlenmiş et ürünlerini çok tüketmek kalınbağırsak kanseri açısından risk artışı yaratıyor" dedi.