Ramazan Haydaroğlu'nun senelerce edindiği tecrübeleri ve paylaştığı aşçılık sırları, köfte hazırlama hususunda göz önünde bulundurulması gereken incelikleri meydana çıkarıyor.

41 senedir Çanakkale'nin Biga ilçesinde köftecilik yapan usta Ramazan Haydaroğlu, köfte hazırlarken uyguladığı aşçılık sırlarını teker teker açıkladı. Köftenin cıvık olmaması için özen gösterilmesi gereken bazı önemli ayrıntılar bulunmaktadır. 

Haydaroğlu'na göre, köfte pişirirken en önemli püf noktalarından biri karbonat eklemektedir. Ayrıca seçilecek kıymanın kalitesi direkt etki edecektir. Bu sebeple köftenin kıvamını belirleyen temel faktörlerin başında etin kalitesi gelir. Aynı zamanda lezzetli köftelerin yağlı kıymalardan yapıldığını da unutmamak gerekir. Dolayısıyla kıyma seçimi yaparken orta yağlı veva tam yağlı kıyma tercih etmelisiniz. 

Kaleninsesi.com'da paylaşılan içeriğe göre, Biga köftesinin en önemli özelliği ekmek içi ve irmik malzemelerinin eklenmesidir. Ancak köftenin dağılmamasını ve çok daha lezzetli olmasını sağlayan malzeme kuyruk yağıdır. Doğal yağlar içerisinde en faydalılardan kuyruk yağını Uzman Doktor Canan Karatay da öneriyor.

1 ŞİŞE MADEN SUYU İÇ HARCINA BOCA EDİN

Köftenin daha yumuşak olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyunu iç harca boca edebilirsiniz. Maden suyunun içerisinde yer alan asidite kıymanın yumuşamasını sağlıyor ve köfte daha yumuşacak bir kıvam haline geliyor. Bu yumuşama rahatsız edici seviyede değil. Tam kıvamında oluyor.

KÖFTENİN CIVIK OLMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?

Migrostv.migros.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, köftenin pişirilirken dağılmaması için hamurundaki malzemelerin eksik olmaması gerekir. Yumurta da bu malzemelerin en önemlileri arasında yer alır. Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir.

TAM KIVAMINDA ANNE KÖFTESİ TARİFİ

Nefis Anne Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

500 gr dana kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı galeta veya ekmek içi
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı köfte baharatı
Tuz

1. Derin bir kaba soğan rendelenir.
2.Üzerine yumurta, ince kıyılmış maydanoz rendelenmiş sarımsak, baharatlar, tuz, ekmek içi veya galeta unu eklenir.
3. Güzelce yoğrulur.
4. Pürüzsüz bir hale gelince köftemizi yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
5. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle sekil verip yapışmaz bir tavada kızartalım.
6. Yanına patates ve biber kızartıp servis edebilirsiniz.

Kaynak: Kaleninsesi.com, Migrostv.migros.com.tr
Derleme: Objektifa.com - Göktuğ Efil