Yeni yılda hem son altı ayın enflasyon rakamları hem de refah payının da hesaplanması sonucu memur ve emekli maaşlarına %30 oranında zam yapılacağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Memur maaşına ek zam olacak mı olmayacak mı merak konusu oldu. 

Memura Ek Zam Müjdesi!

Küresel ve yurt içi piyasalarda yüksek enflasyon rakamları ile mücadele devam ediyor. Dolayısı ile hayat pahalılığı kendini hemen hemen her alanda göstermektedir. Bu kapsamda asgari ücrete, memur ve emekli maaşlarına zam yapılıp yapılmayacağı ya da eğer yapılacaksa zam oranları merak konusu oldu. 
2023 yılı ocak ayında asgari ücrete %54,7 oranında zam yapıldı. Yapılan zam ile asgari ücret net olarak 8 bin 506.8 TL’ye yükseltilirken brüt 10 bin 8 TL’ ye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret ara zammı ile ilgili olarak yeşil ışık yaktığını ifade edebiliriz. Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. 

Kayıtlı çalışan sayısı yaklaşık 27 milyon kişi olarak görülmektedir. Bu kişiler arasında toplam sigortalıların %41’ i 7 milyon 131 bini asgari ücret ile çalışmaktadır. Asgari ücret ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “temmuzda asgari ücrete ara zam var” açıklamalarında bulundu. Açıklamanın devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “gerekirse ara dönemde zam yapmaktan geri durmayız” ifadelerini kullandı.

Memura 1 Mayıs’ta Ara Zan Gelebilir?

Milyonlarca kamu çalışanı memur maaş zammı ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz günlerde en düşük emekli maaşı 7.500 TL’ ye çıkarıldığı sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Yapılan açıklama ile gözler memur ve emekli maaşlarına zam yapılıp yapılmayacağına çevrilmişti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak, şubat ve mart ayları kapsamında toplam enflasyon 12,52 olduğunu ifade edebiliriz. Bu bağlamda 2023 senesinin ilk 6 ayındaki enflasyon verilerine göre memur maaş zamlarının şekilleneceğini ifade edebiliriz. Hatta ilk altı ayın enflasyon rakamları sonucu ile memur ve emekli maaşlarının netleşeceğini söyleyebiliriz. 

Memur maaşlarına normalde yılda iki sefer zam yapılmaktadır. Bu kapsamda kamu çalışanları toplu sözleşme gereği enflasyon farkının alacağını ifade edebiliriz. 

TÜİK’ in açıklamış olduğu enflasyon rakamlarına baktığımız zaman ocak ayında enflasyon 6,65, şubat ayında 3,15 ve mart ayında da 2,29 olarak açıklandı. Ocak 2023 tarihinde memur maaşlarına yapılan %30’ luk zam ile en düşük memur maaşının 11 bin 688 TL olduğunu ifade edebiliriz. Ocak ve temmuz aylarında memur maaşı zam oranları her yıl açıklık kazanıyor. Dolayısı ile ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarının enflasyon rakamları ile temmuz ayının memur maaşlarına yapılacak zam oranının netlik kazanacağını ifade edebiliriz. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ ın 1 Mayıs 2023 tarihinde Memur Sen Genel Kurulu’nda müjdeyi vereceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşı yüksek enflasyona karşı ezdirmemek için önemli adımlar atıyor. TGRT Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan memur zammı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sözcan, “Memurlarda ek zam yapılması yönünde yüksek bir beklenti var” ifade eden Sözcan, “Memurlara yılın başında toplam yüzde 30’lük zam yapılmıştı, asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmıştı. Şu anda aile yardımı ödeneği de dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 lira. Tabi kademe kademe ve yapılan işe göre memur maaşları değişiyor. Başkent kulislerinde memura ek zam yapılacağı söyleniyor” ifadelerini kullandı. 

Sözcan, memur zammı ile ilgili olarak üç formülden bahsetti. Bu bağlamda Sözcan, ilk olarak “Birincisi düşük maaş alan memurlara seyyanen zam yapılması, seyyanen zammın 3 bin ila 2 bin lira arasında alacağı konuşuluyor. İkinci formül ise memur maaşlarına seyyanen zam yapılıp üzerine belirli bir oranda zam yapılması yönünde. Üçüncü formül ise yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir ek zam yapılmasıdır. Seçime kısa bir süre kaldı, 1 Mayıs’ta Memur-Sen Genel Kurulu’nda Erdoğan’ın müjde vermesi bekleniyor. Meclis’in kapalı olmasından dolayı seçim sonrası vaadi olarak ifade edilecek” ifadelerine yer verdi.