Türkiye seçim sürecini tamamladı, merakla beklenen yeni kabine açıklandı. Ekonominin dümenine Mehmet Şimşek getirildi. Şimşek döneminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın başına da yeni bir atama gerçekleşmesi bekleniyor. Bankanın başına Hafize Gaye Erkan'ın atanması gündemde...

Tüm bu gelişmeler yaşanırken dolar ve euro rekor üstüne rekor kırıyor. Piyasalarda kur şoku yaşanırken, gözler 22 Haziran'da Merkez Bankası'nın seçim sonrası vereceği ilk faiz kararına çevrilmişti. Ancak bu kararın olağanüstü bir toplantıyla daha önce de alınabileceği beklentisi finans çevrelerinde dillendirilmeye başlandı.

"Kur tamamen serbest bırakıldı"

Ekonomi gazetesine konuşan Fortuna Capital Danışmanlık Kurucusu Dr. Altuğ Özaslan"Seçim belirsizliğinin geçmesi ile beraber ekonomi politikasında normale dönüş umudu doğunca, kur 29 Mayıs itibariyle önce kontrollü olarak serbest bırakıldı ve görünen o ki bugün o kontrol mekanizması da kaldırılarak tamamen serbest bırakıldı" derken, 23 seviyesinin arz-talep dengesinin çalışmasıyla birlikte görülüdüğünü anlattı.

"Şok bir faiz artışı ile mesaj verilmesi gerekiyor"

TCMB'nin başına henüz bir atama yapılmadığını anımsatan Özaslan, "Mevcut kur fiyatlaması dahilinde, TL'nin değer kaybındaki momentumun sönmesi için TCMB Başkanı atamasının hızlıca yapılması ve yeni kurulun 22 Haziran'ı beklemeden olağanüstü toplantı düzenleyerek şok bir faiz artışı ile piyasaya buradayız, görüyoruz, gerekeni yapacağız mesajı vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"İki ucu keskin bıçak..."

Özaslan şunları söyledi:
 
"Mevcut durumun iki ucu keskin bir bıçak olduğunu ve sadece politika faizini yükselterek bir çözüm getirilmesinin de mümkün olmadığını belirtmem gerekir. Faiz normalleştiğinde fiyatlama davranışları da normalleşecektir ama yapının temelindeki sorunlara uygulanacak çözümler TL'nin orta ve uzun vadedeki kaderini belirleyecektir."