Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre bankalar bu talimata uyarak bu sınırlamayı yaptı. Merkez Bankasının konut kredilerinde de sınırlama yapması da aynı zamanda gündemde. İşte merak edilen o detaylar…

Bankalar müşterilerine belirli miktarlarda ihtiyaç kredisi kullandırıyor. İhtiyaç kredi miktarları müşterinin talebine göre 100.000TL’ye kadar çıkabiliyor. Vadeler ise maksimum 36 ay olacak şekilde uygulanıyor. İhtiyaç kredileri nakite sıkışık olan kişiler için adeta nefes oluyor. Nakit desteği banka kanalı ile sağlanarak bazı ihtiyaçlara çözüm bulmak daha kolay oluyor.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama artık kredi miktarında sınırlama geleceğini gösteriyor. Bankalara verilen talimata göre ihtiyaç kredilerine 70.000 TL sınır konulması istendi. Bu sınırın getirilmesinin bazı nedenleri bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından farklı kredilerde vadelerde de sınır getirileceği yönünde bazı açıklamalar yapıldı.

Merkez Bankası Talimatı Verdi

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerine sınırlama getirme kararı verdi. Bu sınırlama neticesinde müşteriler maksimum 70.000 TL ihtiyaç kredisi kullanabilecek. Sınırlamanın sebebi ise faiz oranlarının yeterli olmaması olarak gösteriliyor.

Merkez Bankası tarafından yapılacak açıklamalarda vadelerde gerilemeye ihtiyaç duyulacağı açıklandı. Mevduat faizi miktarının ise %60’ı geçtiği söyleniyor. Merkez Bankası, Cuma günü bazı değişiklikler yaptı. Cuma günü yapılan yeni düzenlemelere göre tahsis tesis yükümlülüğü yükseltildi. Buna göre tahsis tesis yükümlülüğü %60 olarak belirlendi. Aynı zamanda Türk lirası mevduat dönüşüm oranı hedeflemesine tekrar dönüldü.

Diğer taraftan ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinde en yüksek limit miktarının geçilmesine ilişkin de bazı değişiklikler yapıldı. Bu durumda menkul kıymet tesis yükümlülüğü için tam olarak %150’lik bir oran belirlendi. Bankanın TL mevduat oranı eğer %60’ın oranının altında kalıyorsa yabancı para için ayrılması gereken karşılık oranı 5 puan yükseltildi.

Bankalar Kredi Tutarlarını Tek Tek Düşürmeye Başladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından çıkan karar sonrasında bankalar, kredi verme noktasında sınırlamaya gittiği görüldü. Birçok banka 70.000 Türk lirası üzerinde vermiyor. Diğer yandan ticari kredilerde de yavaşlama yaşanmaya başladı.