Toprak Mahsulleri Ofisi, mısır hasadının, ağustosun ilk haftasında Adana ve Hatay'da lokal olarak başladığı ve ülke genelinde yaklaşık yüzde 8 seviyelerine ulaştığı belirterek, hasat başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiğini ve piyasaların seyrine göre TMO politikalarının oluşturulduğunu bildirdi.
2023 yılı mısır üretiminin, 8,5 milyon ton olacağının tahmin edildiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"TMO mısır alım fiyatı, ton başına 6 bin lira olarak belirlenmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. TMO, Türkiye genelinde bulunan iş yerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda mısır alım faaliyeti gösterecektir. Ofis ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri, www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabileceklerdir."
DOĞRU “ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR”
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, geçen yıl 5 bin 700 lira olan mısır fiyatında bu yıl yüzde 5.3 oranında bir yükseltme yapıldığını açıkladı. Sadece girdi fiyatlarındaki aylık artışın yüzde 5 olduğunu vurgulayan Doğru şöyle devam etti:
“Adana’da hasadına henüz başlanmış olan mısırda maliyeti kg başına 5.3 lira olarak belirlemiştik. Bu nedenle ancak 7 liranın üzerindeki bir rakam çiftçi emeğinin karşılığı olabilirdi. Ancak TMO'nun açıkladığı 6 lira üreticileri büyük sıkıntıya soktu. Bu rakam belirlenirken TMO sanayicilerin çıkarını gözetti; onların beklentilerini karşılamış oldu. Bunu kabul edebilmemiz mümkün değil.
Bu nedenle sayın Cumhurbaşkanımızın mısır fiyatında bir iyileştirmeye gitmesini bekliyoruz, bunu istiyoruz. En az 1 lira civarındaki artış şart. Üzerine primin de eklenmesi ile Çukurova çiftçisinin yüzü gülebilecektir”