ALİ PEKMEZCİ 

Az önce NTV’deki bir canlı yayın programına katılan Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana’da (Kadirli ve civarı) meydana geleceği ileri sürülen depreme yönelik ferahlatıcı açıklamalarda bulundu. 

Pampal, çok uzun süre çalıştığı bu bölgeyi çok iyi bildiğini belirterek aletsel ve aletsel olmayan dönemlerde bu bölgede depremlerin çok uzun bir süreç içerisinde gerçekleştiğini vurguladı.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgenin jeolojik yapısının da deprem sıklığına ters düştüğünü belirterek şöyle devam etti: 

“Bir diğer ikinci olay da şudur. Bölgenin Kahramanmaraş ve Hatay’daki kadar deprem üretecek bir geometrisi bulunmamaktadır. Zaten ciddi bir enerji boşalımı gerçekleşmiştir. Bu nedenle Adana ve Mersin’i tedirgin edecek açıklamalara gerek yok. Araziyi çok iyi bilen ve orada uzun süre çalışmış biri olarak evlerinde çok ciddi hasar olmayanların evlerine girmesinde sakınca görmüyorum. 

Bir başka nokta da Adana 1998’de zaten Ceyhan depremini yaşadı. O süreçte de ben oradaydım. Belirtilen Yumurtalık Ceyhan fay hattında önemli bir boşalma oldu. Kaldı ki yıkılan binalar tamamen inşaat tekniğine uygun olmayanlardı. 

Deprem her yerde her zaman olabilir çünkü biz bir deprem ülkesiyiz. Ancak Adanalı’nın paniğe kapılmasına hiçbir gerek görmüyorum. Adana ve Mersin’i tedirgin edici söylemlere de kesinlikle katılmıyorum.”

Jeofizik Mühendisleri Genel Kurul onur üyesi Melih Baki ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de benzer açıklamalarda bulunmuştu.