Adana'da atama bekleyen öğretmenlerden oluşan KPSS sınavlarında yüksek başarı göstermiş bir grup genç öğretmen Yeniden Refah Partisi Adana İl Başkanı Selahattin Baysal'ı ziyaret ederek mülakat sisteminin oluşturduğu mağduriyetlerle ilgili hazırladıkları raporu sundu.

İl Başkanlığı’nda gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Yeniden Refah Adana İl Başkanı Selahattin Baysal mülakatlarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından genel seçim öncesinde hem sözlü hem de yazılı olarak mülakatların kalkacağına dair söz verdiğini hatırlatarak; "Buna rağmen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Trekin tarafından yapılan açıklama mülakat sisteminin öncesinden çok daha ağır bir biçimde  uygulamada kalması yönündedir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

Baysal açıklamalarına şöyle devam etti; "Eğitim fakültelerinden mezun olmuş atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen ezici hayat koşulları altında; kimisi çocuklarına bakarak, kimisi inşaatlarda çalışarak, kimisi kasiyerlik yaparak, kimisi ise ücretli öğretmenlik denilen kurumlarda emek hırsızlığı sayılabilecek çok düşük ücretlerle çalışarak yıllarını vermek suretiyle KPSS sınavlarına çalışmaktadırlar. Fakat maalesef hayatlarının en verimli yıllarını bu sınavlara hazırlanmakla geçiren başarılı öğretmenler aldıkları yüksek KPSS puanlarına rağmen uygulanması planlanan mülakat sistemi sebebiyle emeklerinin karşılığını alamama endişesi içindedirler. 

Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve ÖABT sınavlarında toplam 275 soru çözerek 6 saat 20 dakika süren test sınavlarından aldıkları puanların KPSS atama puanına yalnızca %50 etki etmesi, 45 dakikalık bir mülakat sürecinin ise geriye kalan %50'lik puanlamaya esas alınması teklifi kabul edilemez. Genç öğretmenler yıllarını harcadıkları KPSS sınav puanları ve 15 yıllık eğitimlerinin kamuoyunda objektifliği ve tarafsızlığı konusunda güven vermeyen mülakat kurulları tarafından yapılacak değerlendirmelerle şekillenmesinden rahatsızdırlar.”

"Nisa suresi 58. ayette Allah bizlere emanetleri ehline vermemizi ve insanlar arasında hükmettiğimiz zaman adaletle hükmetmemizi emrediyor” diyen Baysal konuşmasını; "Biz Yeniden Refah Partisi olarak devlet kurumları atamalarının bir siyasi rant devşirme malzemesi olmasına şiddetle karşı olduğumuzu partimiz adına ilan ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde mülakat denilen uygulamanın liyakatin ve ehliyetin önüne bir set ve engel olma mahiyetinde değil gerçek liyakate ve ehliyete hizmet eder bir kurum olarak anılmasını partimiz ve milletimiz adına temenni ediyor, hükümete bu konuda düzenleme yapması yönünde acil çağrıda bulunuyoruz" sözleriyle tamamladı.