Türkiye, son dönemlerde alkollü içecekler üzerinde gerçekleştirilen fiyat güncellemeleriyle gündemde. Özellikle sigara ve alkollü içecekler üzerindeki ardışık zamlar, tüketici ve üreticileri doğrudan etkiliyor. 2023 yılında dikkat çeken bu zamlar, Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar'ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalara da yansıdı. Yapılan duyuruya göre, özellikle Kavaklıdere ve Doluca gibi lider markaların şarap fiyatlarına %7 ile %10 arasında bir zam uygulandı...

Şarap Fiyatları Neden Artıyor?

Şarap fiyatlarındaki bu artışlar, genel olarak alkol tüketimine yönelik vergilerin artırılması ve üretim maliyetlerindeki yükselişlerle bağlantılı. Ayrıca, global çapta yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve döviz kurlarındaki oynaklık, yerel piyasada fiyat artışlarını tetikleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. Tüketiciye yansıyan bu fiyat artışları, şarap severlerin bütçelerini ve tüketim alışkanlıklarını önemli ölçüde etkilemekte.

2024 Migros Şarap Fiyatları

Migros, Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden biri olarak, her bütçeye uygun geniş bir şarap yelpazesi sunuyor. 2024 yılında Migros'ta satılan şaraplar, giriş seviyesinden premium ürünlere kadar farklı fiyat etiketlerine sahip. Örneğin, Egeo Cabernet Sauvignon 2017 gibi bir premium kırmızı şarap 620 TL fiyat etiketiyle satılırken, daha ekonomik seçenekler de tüketicilere sunuluyor. Popüler şarap üreticileri Kavaklıdere ve Doluca, kalite ve lezzetleriyle bilinir. Kavaklıdere’nin Selection Öküzgözü Boğazkere 2007 gibi üst düzey bir kırmızı şarabı 350 TL'den, Doluca'nın Sarafin Cabernet Sauvignon 2017 ise 295 TL'den başlayan fiyatlarla raflarda yerini alıyor. Bu fiyatlar, şarabın üretim yılı, üzüm çeşidi, ve kalitesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.