SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında emekli olanlara sunulan bu avantajlı maaş hakkı, ölüm tarihi özellikleri ve sahip olunan sigorta türlerine göre belirleniyor. Ayrıca, emekli kadınlara dul maaşı alma hakkı da tanınıyor. Peki, bu avantajlardan nasıl yararlanılır?

Ölen eşin Ekim 2008'den sonra sigortalı olması durumunda, başvuru yapacak emeklinin en az 5 yıl sigortalı olması ve 900 gün prim ödemesi gerekiyor. Eğer vefat öncesi döneme ait sigorta varsa, 1800 gün prim yeterli olacaktır. Önemli bir not, ölen eşten maaş alan eşlerden herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

Emekli kadınlar için sunulan avantajlar sadece dul maaşı ile sınırlı değil. Emekli kadınlar, emekli maaşlarının yanı sıra çalışarak ücret de alabilirler. Ayrıca, vefat eden eşin Bağkur veya SSK emeklisi olması durumunda dul aylığı alma hakkına sahiptirler. Ayrıca, emekli olan bir babanın vefatından sonra yetim aylığı alma hakkı da bulunmaktadır.

SSK ve Bağkur ikileminde yüksek olan emeklinin tam maaşı, düşük olanın yarısı ödenir. Memur çiftleri her iki maaşı da tam olarak alırken, farklı sigorta haklarına sahip anne ve babanın ölümü öncesinde her iki maaşın tamamı ödenir. Bağkur'lu ikili ise tek bir maaş alırken, farklı sigorta türlerine sahip anne ve babadan biri Bağkur'lu veya SSK'lı ise her iki tam maaş alınabilir.