Sodalı köfte, son dönemlerin en popüler lezzetlerinden biridir. Sodanın köftelere kattığı yumuşaklık ve lezzet, söz konusu tarifi farklı kılar. Sodalı köfte pişirmek için, kıyma, galeta unu, soda ve çeşitli baharatlar kullanılır. Köfte, mangalda, fırında veya yağda yapılır. Sunum sırasında patates kızartması, közlenmiş biber ve domates gibi ürünlerle servis edilir. Her şey bu kadar basit gözükse de sodalı köfte yaparken bilmeniz gereken bazı aşçılık sırları var. Bu tüyolar sayesinde sodalı köfte asla sönmüyor ve puf puf köfteler ortaya çıkıyor.

Hakimiyet.com'un Yemek.com'dan derlediğini içeriğe göre, sodalı anne köftesi tarifi verildi. Anne eli değmiş gibi olan sodalı köfte için muhakkak kuyruk yağı eklemelisiniz. Bu sırrı lokanta ustaları yıllardır uyguluyor.

SODALI KÖFTE TARİFİ

İhtiyaç duyduğumuz malzemeler
500 gram köftelik kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
1 çay bardağı galeta unu
1 adet yeşil biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
1/2 şişe soda

Sodalı köfte, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Sodalı köfte yapmak için, öncelikle kıyma, ekmek içi, soğan, maydanoz, tuz ve karabiberden oluşan köfte harcını hazırlayın. Köfteleri yuvarlak şekilde yuvarlayın ve bir tepsiye dizin. Ardından, domates sosu için domates salçası, su, sıvı yağ, tuz ve karabiberi bir tencerede kaynatın. Sosu köftelerin üzerine dökün. Son olarak, bir bardak soda ile bir yumurtayı çırpın ve tepsiye gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin. İşte hepsi bu kadar.

CANAN KARATAY KUYRUK YAĞINI ÖNERİYOR

Soda, köftelere kıvam katar ve şişkinlik kazandırır. Böylelikle köfteler tüketildiği esnada içi dolu dolu malzemeli köfteyi yersiniz. Ayrıca sodanın vitamin ve mineral açısından zengin olması da köfteye sağlık katar. 

Bunun yanı sıra sağlıklı köftelerin bir farklı versiyonu ise Canan Karatay'ın önerdiği şekilde yapılabilir. Uzman doktor Canan Karatay, kuyruk yağı eklenen köftenin hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacağını söylüyor. Pek de haksız sayılmaz çünkü günümüzde çoğu restoran artık kuyruk yağından vazgeçemiyor.